latinica  ћирилица
06/12/2020 |  19:22 ⇒ 07/12/2020 | 09:07 | Autor: RTRS

Banka humanog mlijeka za sve mrvice u Srpskoj (VIDEO)

Ovogodišnja humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrom srcima", koja se 11. put održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, za cilj ima pokretanje prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj.
S ljubavlju hrabrim srcima - Foto: RTRS
S ljubavlju hrabrim srcimaFoto: RTRS

Namjera je da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, obezbijedi donirano humano mlijeko.

Mrvičasta priča Mileve Mirović Tanić iz Istočnog Sarajeva počela je 17. februara 2015. kada je u 29. nedjelji rizične trudnoće iz bolnice Kasindo usljed pucanja vodenjaka hitno transportovana na Univerzitetsko klinički centar u Banjaluku.

- Kada sam stigla na UKC dr Draganović me je primila na Odjel patološke trudnoće i tamo su uspjeli da me izguraju još sedam dana i da izdržimo ja i moja mrvica u stomaku. 24. februara prirodnim porodom u 13.27 se rodila Mirjana, teška 1.680 i 43 centimetra duga - priča Mileva, koja je predsjednik Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice".

Sa apgar skorom 9 i 10, nakon 15 dana u intenzivnoj njezi Mirjana je prebačena u poluintenzivnu kao beba u dobrom stanju.

- Međutim, u međuvremenu je ona imala izliv krvi u mozak drugog stepena, imala jednu transfuziju krvi, doktori su uspjeli to sve da iskontrolišu i mi smo narednim kontrolama do njene prve godine uspjeli da riješimo sve probleme do kojih je došlo njenim prijevremenim porodom - nastavlja Mileva.

Mirjana je danas vesela i zdrava djevojčica od skoro 6 godina, a njena majka i dalje živi sjećanja na podršku drugih majki u najtežim trenucima straha i strepnje i ručno izdajanje mlijeka u bolnici.

I krenula je ideja o Banci humanog mlijeka.

Јer majčino mlijeko nezamjenjivo je za imunitet prijevremeno rođenih, samim tim i te kako osjetljivih beba i sazrijevanje njihovog probavnog trakta koji može biti izložen brojnim komplikacijama.

- Da se to ne bi desilo, mi smo odlučili da pokrenemo ovu banku mlijeka i da podržimo sve one majke koje leže na neonatologiji da pomognu svojim bebama, da im omoguće to mlijeko - zaključuje Mileva.

Banka humanog mlijeka od ogromnog je značaja, jer će to da pomogne svim prijevremeno rođenim bebama, a njih je u Srpskoj godišnje oko 350, da izrastu u zdravu djecu, imaju dobre motoričke sposobnosti i izbjegnu alergije koje se javljaju korišćenjem zamjenskih formula.

Ovakve banke već postoje u Srbiji i Hrvatskoj, a u Udruženju "Mrvice" se nadaju da će zajedničkim snagama u akciji pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i Srpska dobiti svoju prvu Banku humanog mlijeka.

A tome može doprinijeti i svako od nas pozivom na 1411.

S ljubavlju hrabrim srcima!