latinica  ћирилица
06/12/2020 |  19:25 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Uređeno korito rijeke Јanje, mještani zaštićeni od poplava (VIDEO)

U Јanji kod Bijeljine privodi se kraju uređenje korita istoimene rijeke, a stari most, oštećen u poplavi 2014. godine, zamijenjen je novim, čime je omogućen nesmetan protok Јanje ka ušću u Drinu.
Uređenje korita rijeke Јanje - Foto: RTRS
Uređenje korita rijeke ЈanjeFoto: RTRS

Naselje je, na veliku radost mještana ove najveće semberske mjesne zajednice, zaštićeno od poplava, a istovremeno su stvoreni i uslovi za početak izgradnje Drinskog nasipa.

Podignute obaloutvrde, rekonstruisanje i proširenje kompletnog korita Јanje, uliva sigurnost mještanima da rijeka nikada više neće plaviti njihova domaćinstva i uništavati usjeve na oranicama.

Јednoglasni su u ocjeni da je urađeno nešto dobro i vrijedno.

U sanaciju korita Јanje duž dva kilometra do ušća u Drinu, koja je počela u junu prošle godine, i izgradnju novog mosta investirano je oko sedam miliona maraka, sredstava Svjetske banke.

U prethodne dvije faze donacijom turske Vlade uređeno je korito kroz centar, a uzvodni dio sredstvima IPA fondova.

- Izvršeno je proširenje korita, spuštanje nivelete prema ušću u rijeku Јanju i urađenu su nasipi i betonski parapetni zidovi na visinu stogodišnjih voda sa nadvišenjem od 80 cm od stogodišnjih voda - pojasnio je Miroslav Čvrgić, pomoćnik direktora, Sektor za upravljanje vodama ORS Save ЈU Vode Srpske.

Nakon uređenja korita Јanje naredni korak je izgradnja Drinskog nasipa koji će zaštiti od poplava Јanju, Kojčinovac, Ljeskovac i ostala sela u pojasu Drine, kao i sam grad Bijeljinu.

- Vode Srpske u 2021. godini već imaju namjeru da preko Evropske investicione banke investiraju i finansiraju prvu fazu izgradnje lijevog Drinskog nasipa koji će se protezati od ušća rijeke Јanje u Drinu do ustavne građevine u Јanji - dodaje Čvrgić.

Izgradnja Drinskog nasipa počeće na najkritičnijem dijelu gdje je 2014. godine Drina napravila najveću štetu.

Riješeni su imovinsko-pravni odnosi za prvu trasu dužine 2,8 kilometara.

Za radove koji bi trebalo da počnu u martu iduće godine obezbijeđeno je milion 600.000 evra.