latinica  ћирилица
08/12/2020 |  10:59 ⇒ 13:32 | Autor: RTRS

Cvijanović: U Sarajevu se konstantno vodi hajka na kadrove iz Srpske (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović nakon sastanka sa predsjednikom VSTS Milanom Tegeltijom rekla je da dešavanja i pritisci u Sarajevu stvaraju ambijent u kojem se teško funkcioniše.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Ovo je ambijent u kojem se teško funkcioniše. Ovo nije jedina pritužba koju smo dobili od ljudi koji funkcionišu na nivou BiH, a koji su pod stalnim udarom. Tamo se stalno vodi hajka protiv kadrova Srpske. Stav institucija Srpske je da nama treba temeljna i korjenita reforma - navela je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je rekla da ono što se moglo čuti u javnosti u proteklom periodu, a odnosi se na Tegeltiju, "zvoni na uzbunu" i da je za osudu ako bilo koji građanin u BiH ili izabrani funkcioner iz bilo koje oblasti kaže da se osjeća bezbjednosno ugrožen i da ne postoji sigurnost za obavljanje poslova koje su mu povjereni u ime naroda i Republike Srpske.

Cvijanović je istakla da je u BiH potrebna korijenita reforma pravosuđa, ali ne ciljana na pojedinca, već na opšti ambijent.

Kaže da je uloga međunarodnog faktora apsolutno neprincipijelan pristup jer zagovaraju potpunu reformu pravosuđa, a upravo je trenutno pravosuđe u BiH rezultat jedne ili više međunarodnih reformi koje nisu dale nikakav rezultat.

- Nisam zadovoljna određenim stvarima koje sam mogla da čujem. Umjesto da se bavimo svim tim aspektima, bavimo se pojedincima u okviru pravosuđa i oni predstavljaju, nažalost, i određenu metu - rekla je predsjednica Srpske.

Cvijanović je istakla da je zgrožena činjenicom da neko tvrdi da funkcioniše u ambijentu koji je bezbjednosno ne samo upitan, nego opasan po određene ličnosti.

Ona je objasnila da je obezbjeđenje funkcionera regulisano zakonom, ali da postoji veliko nepovjerenje u one koji bi trebalo da pruže tu bezbjednost.

- Ako imate bezbjednosnu ili obavještajnu službu, onda se zna šta je njena funkcija. Nije da pravi među nama na unutrašnjem planu bilo kakve ratove, niti da vodi obavještajne ratove preko leđa izabranih funkcionera, a još ponajmanje da ih nezakonito prisluškuju, prave priče i tako dalje. Oni treba da budu usmjereni na ono što je opšta bezbjednost građana oba entiteta, da vode računa o stvarnim bezbjednosnim problemima i rizicima sa kojima je suočeno ovo područje i BiH - naglasila je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je poručila da funkcioneri iz Srpske treba da traže zaštitu republičkih institucija, jer njima više vjeruju, nego onima koji bi zaista trebalo da pruže tu bezbjednost, a u suštini rade protiv toga i urušavaju ono čime se ti funkcioneri bave.

Ona je dodala da je druga dimenzija opšti ambijent koji je, takođe, nakaradno postavljen i gdje se pokazuje loša namjera tako što se određena pomoć uslovljava preskakanjem nivoa Republike Srpske i FBiH.

- Ta loša namjera uvijek je trebala da ide preko leđa Republike Srpske zato što je FBiH ta koja nije pokazala sposobnost da bude funkcionalna na način kako je trebala, niti je ikada uspjela da uspostavi unutrašnji dogovor dva najveća konstitutivna naroda tamo, a to su bošnjački i hrvatski - izjavila je predsjednica Srpske.

Cvijanović je istakla da je obaveza funkcionera Republike Srpske da jačaju republičke institucije, da zaštitu traže u okviru institucija Srpske, da građanima učine dostupnim informacije koje mogu da bi mogli da razumiju u kakvom ambijentu funkcionišu izabrani predstavnici na nivou BiH, ali i Srpske.

Predsjednica Srpske je izjavila da je Tegeltija funkciju predsjednika VSTS-a dobio na zakonom propisan način. 

Cvijanović je rekla da ona ne štiti lično njega ili bilo koga drugog, već svakoga ko je u ime je Srpske dobio određenu poziciju, te da se njima treba obezbijediti da normalno žive i rade, da ne budu predmet nezakonitih radnji.

- Ovo gdje se danas u BiH nalazimo nije slučajno. Ovo je kraj, možda, nekog puta koji je bio pogrešno postavljen sve vrijeme, jer smo imali Dejtonski sporazum, Ustav koji je sastavni dio Dejstonskog sporazuma, a tamo su jasno propisane nadležnosti svih nas koji smo u okviru BiH, ali se od samog početka išlo na promjenu, izvrtanje stvari, promjene koje su bile nametnute, a odnosile su se na suštinski institucionalni život BiH - rekla je Cvijanović.

U praksi, kako kaže, nije ono što piše u Ustavu i nije poznato na koji način braniti ustavnost, jer o ustavnosti pričaju oni koji su ga kršili, dok se optužuju da se ne pridržavaju Ustava oni koji brane tu ustavnost.

Cvijanović je pozvala sve da na unutrašnjem planu razgovaraju o ovim pitanjima, bez međunarodnog faktora ukoliko ignorišu institucije nivoa vlasti koji raspolaže najvećim ovlaštenjima u okviru ustavne strukture.

- Želite da se bavite reformom pravosuđa na način da donesete jedan ili dva zakona koji tretiraju pitanje VSTS-a, a ne bavite se pravosuđem u najširem smislu, i uopšte nam ne govorite kada to treba da imamo Ustavni sud koji će biti povjeren domaćim sudijama, a ne strancima, kada ćete imati Ustavni sud u kojem strani sudija neće morati da ode kod visokog predstavnika na konsultacije za određenu odluku - rekla je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je poručila da pravosuđe treba da bude oslobođeno bilo kakvih pritisaka i uticaja, kako domaćih, tako i stranih.

Ona je naglasila da je frapantno kada čujete lidera SDA Bakira Izetbegovića prije dvije godine da kaže kako SDA gubi poluge u pravosuđu, a da izostane reakcija bilo koga iz međunarodne zajednice, što ne bi bio slučaj da je takva izjava došla od nekoga iz SNSD-a.

Cvijanović je napomenula da nijedan stranac nije osudio preskakanje procedura u izboru članova Centralne izborne komisije BiH, već naprotiv osuđuje se Republika Srpska koja na to ukazuje.

- Zakon kaže da ne možete da uvodite nove članove u vrijeme kada nisu implementirani izborni rezultati, da ne možete to da radite u izbornoj godini, da se moraju ispoštovati propisane procedure. Sve se to preskoči i dođete u parlament, izaberete neke ljude i kažete da je Srpska ta koja napada CIK koji je izabran na pravi način. Nije izabran na pravi način - rekla je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je rekla da ukoliko se u BiH želi pravna država, svi moraju biti otvoreni za pravna rješenja, a ne politička rješenja u okviru pravosuđa.

Današnjem sastanku prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.