latinica  ћирилица
09/12/2020 |  15:13 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

U UKC Srpske traju pripreme za osnivanje prve Banke humanog mlijeka (VIDEO)

U Univerzitetskom - kliničkom centru Republike Srpske traju pripreme za osnivanje prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj. Sredstva bi trebalo da budu obezbijeđena zahvaljujući ovogodišnjoj humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima", pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Željke Cvijanović.
S ljubavlju hrabrim srcima - Foto: RTRS
S ljubavlju hrabrim srcimaFoto: RTRS

Prva Banka humanog mlijeka u Srpskoj biće smještena na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra, izjavio je prvi čovjek ove zdravstvene ustanove.

- Mi smo izvjestili predsjednicu gdje je planirano u koje prostore da stavimo uređaje, već smo započeli građevinske aktivnosti i osposobljavanje našeg kadra - rekao je dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske.

Riječ je o značajnom i velikom projektu, koji je iniciralo Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice".

- U Srbiji postoje tri takve banke, a u Hrvatskoj jedna. Mi smo se uputili ka tom cilju, znajući da je to ogroman izazov. Želimo da Banjaluka i Republika Srpska budu mjesto gdje ćemo moći omogućiti majčino mlijeko svim onim bebicama kojima je to neophodno. To je cilj i zdravstvenog sektora, koji želi prijevremeno rođenim bebama da pruži veću šansu da prevaziđu probleme s kojima se nose - naglasila je predsjednica Srpske.

Majčino mlijeko za prijevremeno rođene bebe, od kojih neke teže svega 500 grama je, kako ističu stručnjaci, ne samo hrana već i lijek.

Može prevenirati brojne upale, infekcije, a svaka doza presudna je za napredak ovih mališana.

Doprinos akciji možete dati i vi, pozivom na broj 1411 do kraja decembra.