latinica  ћирилица
11/12/2020 |  15:18 ⇒ 15:28 | Autor: SRNA

Dodik: Neprihvatljivo da pravosuđe u BiH bude pod uticajem stranaca (VIDEO)

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je pravosuđe u BiH pod uticajem međunarodnog faktora i Delegacije EU koji nameću rješenja i traže presude sudova koje bi odgovarale političkom razvoju u BiH, što je za Republiku Srpsku neprihvatljivo.
Milorad Dodik (Foto:  D. Pozderović) -
Milorad Dodik (Foto: D. Pozderović)

- Stalno se od nas traži da ne utičemo na pravosudne institucije, a vidimo da Evropljani utiču putem Delegacije EU u BiH, zatim personal ambasada SAD i Velike Britanije u BiH, kao i nelegalni Savjet za sprovođenje mira. Sve su uradili da pravosuđe bude zavisno od njih, a ne da bude odgovorno narodu - rekao je Dodik.

On je istakao da su se i evropske ambasade pridružile hajci koju sprovode Obavještajno–bezbjednosna agencija BiH i muslimani u Sarajevu protiv predsjedavajućeg Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltije.

- To se govori javno, a Ambasada SAD u BiH je objavila nekoliko saopštenja što je veoma neobično, ako se polazi od stava da se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih zemalja. Nažalost, masovno se miješaju u rad pravosuđa u BiH - rekao je Dodik.

On je naglasio da Republici Srpskoj nije potrebna postojeća praksa u BiH kada je riječ o pravosuđu i boriće se protiv nje.

- SDA je prije godinu govorila da joj je pravosuđe izmaklo kontroli i da joj treba biti vraćeno. Ambasade SAD, Velike Britanije i Delegacija EU u BiH su u funkciji SDA i vraćanja njenog uticaja u pravosuđe BiH - rekao je Dodik.

On je ponovio da je Republika Srpska za razgovor, a ne za kamuflaže koje su bile do sada.

- Kamuflaža međunarodne zajednice je dovela do neefikasnog pravosuđa koji oni sada žele da reformišu. Žele da donesu malu izmjenu u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH kako bi ga učinili još više zavisnim od međunarodnog faktora što je neprihvatljivo, pa makar dolazilo i iz EU. Ovo ćemo stalno ponavljati - zaključio je Dodik.