latinica  ћирилица
12/12/2020 |  09:10 ⇒ 09:10 | Autor: SRNA

Hartman: Potrebna politička volja za odgovarajući smještaj migranata

Ambasador Austrije u BiH Urlike Hartman izjavila je da za migrante treba naći odgovarajući smještaj u BiH i da je za to potrebna politička volja.
Ulrike Hartman - Foto: SRNA
Ulrike HartmanFoto: SRNA

- U BiH se nalazi otprilike 10.000 tih ljudi, a čujem da trećina nema adekvatan smještaj. Smrzavaju se na temperaturi ispod nule. A da ne govorimo o tome da nemaju medicinsku zaštitu ili hranu. To je neprihvatljivo - rekla je Hartmanova za "Nezavisne novine".

Ona je napomenula da EU daje milione da bi pomogla BiH, uključujući i novac za smještaj i hranu za migrante.

Hartmanova je navela da je siutacija u Austriji, kada je riječ o migrantima, pod kontrolom, ali da Evropa još nema zajedničke strategije.

Govoreći o putovanju građana BiH u Austriju u uslovima kada su u toj zemlji uvedene stroge mjere za suzbijanjem pandemije virusa korona, Hartmanova je navela da je za ulazak u Austriju potrebno pokazati negativan test i ići u obavezna karantin uz opsežne kontrole i rigorozne kazne za nepoštivanje, uz apel da se putuje što je manje moguće.

Hartmanova je navela da oko 200 austrijskih firmi i predstavništava u BiH zapošljava oko 8.000 ljudi, što je pozitivno za BiH, te naglasila da je za investicije veoma važno da postoji pravna sigurnost.