latinica  ћирилица
13/12/2020 |  09:31 ⇒ 20:22 | Autor: SRNA

Zajedno skupiti milion KM za Banku humanog mlijeka

Predsjednca Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice" Mileva Mirović Tanić rekla je da se nada da će svi zajedno u Srpskoj uspjeti da skupe potrebna sredstva oko milion KM za prvu banku humanog mlijeka koja bi onda postala jedna od 250 takvih ustanova u Evropi.
S ljubavlju hrabrim srcima - Foto: RTRS
S ljubavlju hrabrim srcimaFoto: RTRS

- Deset odsto od ukupnog broja porođaja godišnje u Republici Srpskoj su prijevremeni i borbe su pri tome teške, ali okice koje vas gledaju su vam najveća potpora da idete naprijed, čak i kada mislite da dalje ne možete - rekla je Srni Tanićeva.

Ona je istakla da svako prijevremeno dijete ima svoju, jedinstvenu životnu priču i da je prva bitka koja treba da se dobije bitka za mlijeko.

- Banka humanog mlijeka je veliki projekat i samim tim jasno da mnogo košta i zahtijeva različite ljudske resurse, te je od izuzetnog značaja što je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović dala podršku njegovoj realizaciji i pokrenula humanitarnu akciju `S ljubavlju hrabrim srcima` - rekla je Tanićeva.

Ona je pojasnila da banka mlijeka predstavlja neprofitabilnu organizaciju u kojoj se skuplja, pasterizuje, skladišti i dalje distribuira humano /majčino/ mlijeko.

- Takvo mlijeko je potrebno prijevremeno rođenoj djeci koja nisu u mogućnosti biti dojena iz bilo kog razloga, a posebno je potrebno mikroprematurusima /ispod 1.000 grama tjelesne težine/, kao i teško oboljeloj i kritičnoj novorođenčadi i ono im nije samo hrana nego i lijek - rekla je Tanićeva.

Ona je istakla da je dokazano da je znatno bolji ishod liječenja djece ako se hrane majčinim /humanim/ mlijekom, jer ishrana obogaćenim donorskim mlijekom smanjuje incidencu akutnog abdomena i dužinu boravka u bolnici i značajno popravlja njihove motorne sposobnosti.

Tanićeva je navela da će banka biti smještena na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a njeno funkcionisanje će zavisiti od majki, donorki mlijeka.

- Naš cilj je da promovišemo dojenje i da probudimo svijest svih porodilja koliko je zaista majčino mlijeko važno i da ih pozovemo da doniraju. Svaka kap je važna - rekla je Tanićeva.

Ona je napomenula da majka, kada sazna da mora roditi bebu prije vremena, prvenstveno doživi šok, a onda zatim dolaze nevjerica i krivica, te je potrebno mnogo snage i razumijevanja za situaciju u kojoj su se roditelji našli.

- Oni često nemaju odgovore na sva pitanja koja im budu postavljena, pa se nerijetko nađu u nezgodnoj situaciji - rekla je Tanićeva.

Ona je dodala da prva bitka koja treba da se dobije u toj borbi je bitka za mlijeko, jer, ukoliko majka ne može da da mlijeko svom djetetu, onda mu treba obezbijediti ono što je najbolje za njega, a to je humano mlijeko.

- Јako je važna psihološka podrška koja omogućava majci da izdrži sve izazove koji su pred nju postavljeni prijevremenim porodom - rekla je Tanićeva.

Ona je navela da Udruženje "Mrvice" broji 150 registrovanih članova, te napomenula da je taj broj znatno veći na društvenim mrežama.

- Udruženje ima zatvorenu grupu na `Fejsbuku` u kojoj se nalazi blizu 500 članova, isključivo roditelja prijevremeno rođene djece. Na godišnjem nivou broj prijevremeno rođenih beba čini 10 odsto ukupnih poroda - rekla je Tanovićeva.

Humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" realizuje se, tradicionalno, pod visokom pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, a inicijator ovogodišnje humanitarne akcije je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice".

U okviru akcije od 1. do 31. decembra aktivan je i "M:tel" humanitarni broj 1411, koji će omogućiti građanima da pozivom na taj broj doniraju jednu KM i tako daju doprinos formiranju banke humanog mlijeka.

Za uplate donacija Fizičkih i pravnih lica Ministarstvo Finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena "S ljubavlju hrabrim srcima" broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke Banjaluka.