latinica  ћирилица
13/12/2020 |  14:56 ⇒ 14:58 | Autor: SRNA

Advokatima za odbranu po službenoj dužnosti uplaćeno 4,3 miliona KM

Ministarstvo pravde Republike Srpske u saradnji sa Advokatskom komorom Srpske uplatilo je 4,3 miliona KM dugovanja advokatima za odbranu po službenoj dužnosti od 2010. godine, izjavio je resorni ministar Anton Kasipović.
Anton Kasipović  (Foto:glassrpske.com) -
Anton Kasipović (Foto:glassrpske.com)

- Nastojali smo i uspjeli najvećim dijelom da izmirimo dugovanja u prethodnih deset godina - rekao je Srni Kasipović, komentarišući informacije koje su se pojavile u javnom diskursu koje se odnose na naknade za advokate u vezi sa odbranom po službenoj dužnosti.

Kasipović je istakao da ostaje da se moraju uređivati odnosi sa sudovima, Advokatskom komorom Republike Srpske i budžetskim sistemom, te da utvrde kako se i na koji način odabiraju advokati koji brane po službenoj dužnosti.

On je podsjetio da su dugovanja od 2010. godine nastala daleko prije nego što je počeo raditi u Ministarstvu pravde Republike Srpske.

- Nesporna činjenica da su ti ljudi zaradili taj novac. Sticaj okolnosti je bio da im to na vrijeme nije uplaćivano. Sve i jedno pitanje, sve i jedna suma i naknada uvijek je dogovarana, usklađivana sa Advokatskom komorom Republike Srpske - pojasnio je Kasipović.

Kasipović je istakao da je Ministarstvo pravde Republike Srpske, budući da je riječ o troškovima budžeta, u svakom trenutku razmatralo ta pitanja sa sudovima u kojima su postupali advokati i u skladu sa propisima koji prate budžetski sistem.

- Nikada nisam razgovarao pojedinačno sa bilo kojim advokatom, nikada nisam održao sastanak u Ministarstvu prave Republike Srpske ili izvan resornog ministarstva ni sa jednim advokatom - naveo je Kasipović.

On je dodao da su svaki put njegovi razgovori bili sa Advokatskom komorom Republike Srpske od Skupštine 10. novembra 2018. godine i dalje, uvijek sa predstavnicima Komore.

- Bilo kakvo zapažanje, razmatranje i bilo kakva ocjena da sam bilo kada, bilo s kim i bilo gdje razgovarao pojedinačno o bilo kojem potraživanju jednostavno ne stoji - istakao je ministar pravde Republike Srpske.

Kasipović je rekao da nikada nije razgovarao sa advokatima, kojih u Republici Srpskoj ima 580, o pojedinačnom potraživanju, nego uvijek i jedino samo o potraživanjima advokata, ali ne toliko zbog namjere da riješi njihova potraživanja, nego prije svega da razumije potrebe građana Republike Srpske koji nekada nisu u prilici da u sporovima koje vode plate ili angažuju advokate.

- Da bi to advokati radili bilo je bitno da im se isplate potraživanja na koja realno imaju pravo od 2010. godine - pojasnio je Kasipović.

Budući da u javnom diskursu postoji razmatranje, pa i u smislu da je ministar pravde Republike Srpske imao na bilo koji način neku pogodnost iz toga, Kasipović je istakao da nikada nije razgovarao sa bilo kojim advokatom.

- Nikada nisam dojavio, natuknuo, stavio do znanja da me bilo šta zanima u odnosu na to da bilo koji advokat ima bilo koje potraživanje. Nikada mi niko od advokata nije ponudio nešto. Da je ponudio, a vjerovatno je da zbog toga i nije, ja to ne bih prihvatio, odnosno pokrenuo bih postupak. Zbog časti i ugleda i profesionalnog statusa advokatske profesije meni to nikada niko nikada nije ponudio - istakao je Kasipović.

Ministar pravde je rekao da je važno da se zadrži status advokatske profesije u Republici Srpskoj, ističući da je u tom pogledu potrebno uređivati dalje odnose i u pogledu izbora advokata koji zastupaju po službenoj dužnosti.

On je rekao da je to obaveza koju imaju Ministarstvo pravde i sudovi u Republici Srpskoj i na tome će raditi.

- Ministarstvo pravde Republike Srpske stoji na raspolaganju i mi ćemo inicirati raspravu i donošenje određenih zakonskih rješenja, podzakonskih akata, postupanja sudova u smislu kako, na koji način i u kojim okolnostima se biraju advokati za odbrane po službenoj dužnosti - zaključio je ministar pravde Republike Srpske.