latinica  ћирилица
14/12/2020 |  14:57 ⇒ 18:40 | Autor: SRNA

Dodik: Nesumnjiva podrška Vučića i Srbije Republici Srpskoj (VIDEO)

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je i na današnjem sastanku dobio nesumnjivu podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbije za ono što je status Republike Srpske predviđen Dejtonskim sporazumom, kao i da će se nastaviti ekonomska i politička podrška Srpskoj u narednom vremenu.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je istakao da je veoma važno da Srbija i Srpska imaju razgovore u kontinuitetu i da njihova saradnja o svim pitanjima bude sihronizovana.

On je novinarima iz Republike Srpske izjavio da je Vučića informisao o svim pritiscim na Republiku Srpsku.

- Srbija je potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma i kao takva obavezna za Dejtonski mirovni sporazum i u tom pogledu je jasno da imamo izbalansirane stavove u vezi sa zaštitom Dejtonskog mirovnog sporazuma. Na sastanku je naglašeno da je Republika Srpska Ustavna kategorija i priznata u Dejtonu što znači da je njeno formiranje 9. januara 1992. godine nesumnjivo stvar koja se ne može dovesti u pitanje - rekao je Dodik.

On je ponovio da je to stav i Srbije i predsjednika Vučića, te da se u tom pogledu stvari u BiH mogu rješavati samo razgovorom i konsenzusom tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

- Do sada se to radilo putem pritisaka međunarodne zajednice i očigledno je da im se to svidjelo i da hoće da vrate na scenu pritisak do momenta diskvalifikacije svakog onog ko nije spreman da radi na rušenju Republike Srpske, odnosno na slabljenju Srbije i ko nije spreman za iluzorne zahtjeve Zapada - naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, naravno da su opet izabrali srpski narod jer su Srbija i Republika Srpska pokazali svoju sposobnost i vitalnost.

- Republika Srpska izdržala je 25 godina pritisaka na njenu autonomiju od muslimanskog Sarajeva i zapadnih predstavnika i visokog predstavnika u cjelini, a Srbija ne želi da se odekne svog nacionalnog interesa štiteći Kosovo kao sastavni dio Srbije što piše u Ustavu - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da oni koji vrše pritiske, uvidjevši da je Vučić ličnost koji brani taj status u pogledu Srbije, kao što je on eksponiran u pogledu zaštite Republike Srpske, smatraju da te dvije ličnosti treba da se sklone da bi oni doveli neke mekše ili kako kažu kooperativnije koji bi lako priznali /samoproglašeno/ Kosovo i polako u Republici Srpskoj prenijeli nadležnosti do momenta ukidanja Srpske i njenog besmisla.

- To su stvari koje su toliko jasne i poznate i u ovom trenutku vidljive da napadi koji dolaze sa strane i koji su osokoljeni pobjedom DŽozefa Bajdena, da se oslabi Srbija, da se skloni Vučić, da se ukine Republika Srpska tako što bi se ukinuo Dodik i to su svima poznate postavke o čemu treba da razgovaramo i oko čega naša saradnja treba da bude sihronizovana -  rekao je Dodik.