latinica  ћирилица
14/12/2020 |  19:15 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Srbija zahtijeva da se prekinu prijetnje nestankom Republike Srpske (FOTO/VIDEO)

Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i ni na koji način ga nije i neće narušavati, ali zahtijeva da se prekine sa prijetnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je ona ustavna kategorija, saopšteno je u Beogradu nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsjedavajućim i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Dogovoren je nastavak ekonomske saradnje a Srbija, bez obzira na epidemiološku situaciju, neće zatvarati granicu za građane Srpske.
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik - Foto: SRNA
Aleksandar Vučić i Milorad DodikFoto: SRNA

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik informisao je predsjednika Srbije o političkim pritiscima na Republiku Srpsku. Podsjeća da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma i da je Srpska ustavna kategorija, priznata u Dejtonu i da je stav Srbije da je Dejtonski sporazum moguće promijeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Do sada se to radilo putem pritisaka međunarodne zajednice i postoje pokušaji da se na scenu vrati pritisak do momenta diskvalifikacije svakog ko nije spreman da radi na rušenju Srpske i slabljenju Srbije i da prihvati iluzorne zahtjeve Zapada, ali Srpska i Srbija su pokazale da mogu da izdrže pritiske, kaže Dodik.

- Veoma vidljivo da napadi koji dolaze sa strane, opet Zapada najviše, koji osokoljen pobjedom Bajdena, koji sada žele da vrate staru praksu, stare metode, koji idu za tim da se oslabi Srbija, da se skloni Vučić, da se ukine Republika Srpska, tako što bi se ukinuo i Dodik - izjavio je srpski član Predsjedništva BiH.

Naša saradnja treba da bude sinhronizovana, ističe Dodik.

- Јa sam i ovaj put dobio nesumnjivu podršku predsjednika Srbije i Srbije za ono što je status Republike Srpske, predviđen Dejtonskim sporazumom, kao što je i činjenica da će se nastaviti ekonomska i politička podrška Republici Srpskoj u narednom periodu - kaže Dodik.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik (Foto: Srna)

Na sastanku je potvrđeno da Srbija ni na koji način neće zatvarati granicu za građane iz Republike Srpske.

- Bez obzira na razvoj epidemiološke situacije i u Srpskoj i u Srbiji, granice za naše građane neće biti zatvorene. Neće to biti ni sa stanovišta zatvaranja od strane BiH, ali isto tako ni od Srbije, što je naravno danas bilo najvažnije da potvrdimo - isiče Dodik.

Srbija će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške Republici Srpskoj, a biće nastavljene i sve započeti dogovori i investicije, kao što su Buk Bijela i aerodrom u Trebinju.

- Dogovorili smo se i potvrdili ranije opredjeljenje - Srbija je prije mjesec dana dala 20 miliona evra Republici Srpskoj, za pomoć budžetu, što je bilo veoma važno da konsolidujemo naše stanje, i iskazala spremnost i planirala u svom budžetu još 20 miliona evra koje će dati u prvom tromjesečju iduće godine - saopštio je Dodik.

Razgovarano je i o konkretnim akcijama kada je riječ o izgradnji kompleksa Јasenovac-Donja Gradina na teritoriji Republike Srpske.