latinica  ћирилица
15/12/2020 |  22:34 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

Za DŽaferovića je BiH "NATO prostor"

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović rekao je večeras za FTV da je Bosna i Hercegovina "prostor EU i NATO".
Šefik DŽaferović - Foto: RTRS
Šefik DŽaferovićFoto: RTRS

- Ovdje je pokušaj da se globalni interesi prelamaju preko BiH, a mi smo se opredijelili za evropski i NATO put. /Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej/ Lavrov je praktično priznao u čemu je problem, govoreći o sastanku s Federikom Mogerini. U čemu je problem? Ovo jeste prostor EU i BiH će biti članica, ovo jeste prostor NATO i BiH će biti članica - rekao je DŽaferović.

On smatra da je "za BiH najsigurnije da bude u NATO".

- NATO je zaustavio agresiju na BiH, pomagao reformu odbrane BiH, prijatelj je svih naroda i građana u ovoj zemlji. I neko onda dođe, ma makar taj neko bio tako iskusni diplomata iz tako velike i uticajne države i kaže da je to problem. E, nije problem. Ovo je naša poruka, teško je bilo donijeti odluku. Razmišljali smo da odemo na sastanak i kažemo šta imamo, ali procijenili smo da je ovo dovoljno snažno i da članovi kolektivnog šefa države trebaju na ovaj način iskazati protest - rekao je DŽaferović.

On je istakao da su hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić i on "na ovaj način poslali poruku svima, i Rusiji i Evropi i Americi".

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić odbili su da se danas u Sarajevu sastanu sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim. Sa Lavrovim se sastao srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.

Lavrov je rekao da incident u Sarajevu ne smatra bitnim za politiku Rusije i razvoj odnosa i naglasio da ta odluka nije donesena samostalno, već da je u pitanju poruka spoljnih igrača.