latinica  ћирилица
16/12/2020 |  09:40 ⇒ 09:42 | Autor: SRNA

Fon der Lajen: Naredni dani presudni za dogovor

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da ne može da kaže da će biti trgovinskog sporazuma sa Britanijom, ali da je bilo napretka u razgovorima i da su naredni dani presudni.

Britanija je napustila EU u januaru, ali dvije strane još nisu postigle dogovor o budućim trgovinskim odnosima. Tranzicioni period okončava se 31. decembra.

- Kako stvari sada stoje, ne mogu da kažem da će biti sporazuma ili ne. Ali mogu da kažem da sada postoji put prema sporazumu. Možda je put veoma uzak, ali postoji - rekla je Fon der Lajenova.

Ona je dodala u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta da se napredovalo u vezi sa većinom pitanja, ali da i dalje nema slaganja o konkurentnosti i ribolovu i da će naredni dani biti presudni.

Britanija insistira da treba da ima kontrolu nad svojim vodama kada je riječ o ribolovu, a EU želi da ima pristup područjima u kojima se lovi riba.

Fon der Lajenova je rekla da je ovo pitanje veoma teško i da se ponekad čini da neće ni biti riješeno, ali je obećala da će pregovori biti nastavljeni.