latinica  ћирилица
16/12/2020 |  11:35 ⇒ 11:50 | Autor: SRNA

Ćorić: Cilj mora biti razvoj privrede

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je danas da privredni razvoj mora biti cilj Vlade Srpske i svih institucija, te da je Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godine kvaliteno sačinjen.
Pero Ćorić - Foto: RTRS
Pero ĆorićFoto: RTRS

- Ovaj dokument usvajamo u teško predvidivim uslovima usljed virusa korona jer su nastavljeni negativni trendovi poslovanja u ovoj godini sa neizvjesnim prognozama za 2021. Zato je potrebno definisati kratkoročne i dugoročne mjere za pomoć privredi - rekao je Ćorić u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naglasio da je potrebno rasteretiti privredu suvišnih nameta, kao i da nije realno očekivati da nagomilani problemi budu brzo riješeni, ali da dobro osmišljenim politikama i predanim radom mogu biti postignuti očekivani rezultati.

Ćorić je naveo da je potrebno značajno jačati privredu, jer samo tako i zajedničkim radom Vlade i privrednika na minimum mogu biti svedene negativne posljedice pandemije virusa korona.

- Pozdravljamo formiranje registra podsticaja privredi. Privreda mora ući u proces digitalizacije, a neophodno je restrukturisanje javnih preduzeća. Privredna komora podržava predloženi dokument, vjerujući da ćemo do zacrtanih ciljeva doći jasno definisanim akcionom planom - dodao je Ćorić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da je potrebno da se radi na tehnološkom razvoju privrede kako bi postojeći problemi bili prevaziđeni.

- Moramo raditi na otvaranju novih radnih mjesta, jer određeni dijelovi privrede dugoročno se neće moći u potpunosti oporaviti. Potrebno je uskladiti obrazovanje sa tržišem rada, a javna preduzeća bi trebalo da na neki drugi način funkcionišu i da u punom kapacitetu obezbjeđuju finansijska sredstva za budžet Srpske - rekao je Trivić.

On je ocijenio da je Prijedlog programa ekonomskih reformi jedan od najboljih do sada, jer su definisani problemi, ali i kvalitetne mjere za njihovo rješavanje.