latinica  ћирилица
16/12/2020 |  11:44 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Јedinstven stav o poštovanju Dejtona, ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je danas u Zagrebu da je sa ministrom inostranih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom razgovarao i o BiH i da imaju jedinstven stav da treba poštovati Dejtonski sporazum, ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.
Lavrov sa Grlićem Radmanom - Foto: HRT
Lavrov sa Grlićem RadmanomFoto: HRT

- Razgovarali smo i o kosmetskom problemu. Istakao sam neophodnost da Priština ispuni svoje obveze, prije svega neophodnost stvaranja zajednice srpskih opština na Kosmetu - rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da se saradnja sa Hrvatskom razvija uključujući i politički dijalog, međuparlamentarne veze, humanitarnu i kulturnu saradnju.

- Što se tiče privrednih veza nadam će da se uskoro početi ponovo sa radom međuvladina komisija za trgovinsku, privrednu, naučnu i tehničku saradnju između naših zemalja. Što se tiče biznisa i poslovnih veza one se razvijaju - rekao je Lavrov i dodao da su razgovarali i o mogućnostima otvaranja ruskog centra za nauku i kulturu u Zagrebu kakvi postoje i u glavnim gradovima drugih zemalja.

Hrvatski ministar inostranih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da će posjeta Lavrova Hrvatskoj dati dodatan podsticaj za nastavak pozitivnog trenda u hrvatsko-ruskim odnosima, kao i da su današnji razgovori potvrdili kako za to postoje ne samo potencijali nego i posvećenost sa obje strane, prenosi HRT.

Radman je naveo da je tokom razgovora o situaciji u jugoistočnoj Evropi, posebno u BiH, istakao da je u BiH od velike važnosti da se postigne stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda koji sami biraju svoje legitimne predstavnike.

- Zahvalio sam mu na učestvovanju na konferenciji o obilježavanju 25 godina Dejtonskog sporazuma i porukama koje je poslao - rekao je Radman.

On je naveo da je pohvalio i ulogu Rusije u postizanje primirja u Nagorno- Karabahu, te naglasio važnost angažmana grupe iz Minska u daljim naporima za postizanje trajnog rješenja.

- Razgovarali smo i o situaciji u Bjelorusiji, Ukrajini, Bliskom istoku i sjeveru Afrike - rekao je Radman.

On je dodao da je nedavno preseljena hrvatska Ambasada u Moskvi na novu adresu, te kako mu je drago što se danas otvara nova Ambasada Rusije u Zagrebu.

- S ministrom sam potpisao plan konsultacija naša dva ministarstava inostranih poslova za iduće dvije godine, a takođe je ministar Lavrov s ministrom kulture Ninom Obuljen Koržinek potpisao program kulturne saradnje od 2020. do 2020. godiine - rekao je Radman.