latinica  ћирилица
17/12/2020 |  11:23 ⇒ 11:32 | Autor: SRNA

Pojačana kontrola migranata na području Kantona Sarajevo

Inspekcijskom kontrolom 12 objekata koji pružaju usluge smještaja stranim državljanima na području Kantona Sarajevo, za 24 migranta nije mogao biti utvrđen status boravka i smješteni su u prihvatni centar u Blažuju, dok je utvrđeno da pet migranata nezakonito boravi u BiH.
Migranti - Foto: www.nezavisne.com
MigrantiFoto: www.nezavisne.com

Iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara saopšteno je da su, vršeći pojačanu kontrolu kretanja i boravka stranaca, inspektori za strance, u saradnji sa pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo, juče kontrolisali 64 migranta.

U trenutku kontrole za 24 migranta nije se mogao utvrditi status boravka, te su smješteni u prihvatni centar u Blažuju, gdje će biti preduzete dalje mjere i radnje iz nadležnosti Službe za poslove sa strancima, navodi se u saopštenju.

Prilikom kontrole Služba je utvrdila da pet migranata nezakonito boravi na teritoriji BiH, te im je izrečena mjera protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka u periodu od jedne do pet godina.

Ova lica su stavljena pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije BiH.

Prilikom kontrole i inspekcijskog nadzora inspektori za strance utvrdili su određene nepravilnosti u pet objekata koje su se ogledale u neprijavljivanju stranih državljana, te neurednom vođenju evidencija, zbog čega je vlasnicima objekata koji su pružali usluge smještaja stranim državljanima izdato pet prekršajnih naloga.

Zbog nepoštivanja zakonskih odredbi u pogledu prijave boravka stranaca, Zakonom o strancima propisana kazna za fizičko lice koje pruža usluge smještaja je od 200 do 800 KM, dok je za pravno lice koje pruža usluge smještaja strancima propisana kazna od 500 do 2.500 KM, te za odgovorno lice u pravnom licu 200 do 800 KM.