latinica  ћирилица
19/12/2020 |  14:08 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Gujon u posjeti Srbima u Sloveniji

Vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon počeo je dvodnevnu posjetu Sloveniji susretom sa Srbima koji tamo žive u sklopu obilježavanja Nikoljdana i podrške novootvorenim dopunskim školama srpskog jezika.
Arno Gujon (foto: twitter.com/ArnoGujon) -
Arno Gujon (foto: twitter.com/ArnoGujon)

- Ovom prilikom obezbedili smo 1.500 udžbenika i kompleta lektire za osnovnu školu. Mi smo tu da pomognemo i pokažemo brigu države Srbije prema svakom pripadniku srpskog naroda ma gde se nalazio, počevši od najmlađih koji predstavljaju našu budućnost - rekao je Gujon.

Posjeta Sloveniji je prva službena posjeta Gujona od kako je odnedavno stupio na dužnost vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koja djeluje pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. On je izrazio zadovoljstvo što je započeo na dan jedne od najvećih srpskih slava.

Gujon je napomenuo i da je ovo nastavak akcije koju Uprava dugi niz godina sprovodi i dobar je način za očuvanje ćiričnog pisma, te je u prostorijama Ambasade Srbije u Ljubljani održao onlajn čas u digitalnoj učionici, uz prisustvo nastavnika dopunskih škola. Djeci je ispričao kako je on naučio srpski jezik.

On je naveo da je prihvatajući ovu dužnost, želio da jedna od njegovih prvih aktivnosti bude obilazak dopunskih škola i unapređenje nastave srpskog jezika u vidu donacije udžbenika.

Rad dopunske škole srpskog jezika u Sloveniji otpočeo je školske 2020/2021. godine.

Projekat dopunske nastave srpskog jezika u Sloveniji realizovan je zajedničkim naporima nadležnih institucija Srbije, više srpskih udruženja u Sloveniji, sveštenika SPV, brojnih pojedinaca i zainteresovanih roditelja.

Do sada je formirano 60 nastavnih grupa sa 817 učenika.

Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, na osnovu godišnjeg plana rada, sprovodi nabavku i distribuciju udžbenika namijenjenih dopunskim školama srpskog jezika u regionu i dijaspori.

U toku 2020. godine distribuisano je više od 4.000 udžbenika i edukativnih publikacija na srpskom jeziku za potrebe dopunske nastave srpskog jezika u inostranstvu.

Gujon se tokom posjete sastao i sa ambasadorom Srbije u Sloveniji Zoranom Vlatković, obišao pravoslavni hram Svetog Ćirila i Metodija, te Parohijski dom u Ljubljani u pratnji starješine hrama sveštenika Aleksandra Obradovića.