latinica  ћирилица
19/12/2020 |  16:56 ⇒ 16:56 | Autor: SRNA

Јermeni odali poštu poginulim vojnicima (VIDEO)

Hiljade Јermena izašlo je danas na ulice Јerevana da bi odali poštu vojnicima poginulim u šestosedmičnom ratu oko Nagorno-Karabaha u kome je Azerbejdžan dobio značajnu teritoriju.
Јermeni odali poštu poginulim vojnciima (foto:TASS/Vagram Bagdasarяn) -
Јermeni odali poštu poginulim vojnciima (foto:TASS/Vagram Bagdasarяn)

Sukob i gubici na jermenskoj strani povećali su pritisak na premijera Nikolu Pašinjana da se povuče nakon što ga je opozicija optužila za loše rukovođenje cijelom sitaucijom prihvatajući primirje koje je isposlovala Rusija.

Današnji marš, koji se održava prvog dana žalosti, predvodio je Pašinjan. On je zajedno sa drugim zvaničnicima odao poštu poginulim vojnicima na vojnom groblju Јerablur.

Iako su njegove pristalice došle u velikom broju, jermenska televizija prikazala je snimak na kome se vidi kako protivnici uzvikuju "Nikol je izdajnik!", dok je njegov konvoj prolazio uz velike mjere bezbjednosti.

Јermenska opozicija pozvala je pristalice da se pridruže nacionalnom štrajku 22. decembra poslije trodnevne žalosti da bi izvršili pritisak na Pašinjana da se povuče.

Pašinjan je odbio da se povuče.

Јermenske vlasti u Nagorno-Karabahu optužile su snage Azerbejdžana za zarobljavanje nekoliko desetina njihovih vojnika što je dodatno zateglo odnose i ugrozilo postignuti mir.

Moskva je rasporedila mirovne snage koje nadgledaju primirje, ali sporadični sukobi i dalje se nastavljaju.