latinica  ћирилица
21/12/2020 |  14:25 ⇒ 15:11 | Autor: SRNA

Zvaničnici EU: Alarmantno u BiH, poziv vlastima da hitno djeluju

Visoki evropski zvaničnici ocijenili su da je alarmantna situacija u BiH u oblasti migracija i ponovo pozvali lokalne vlasti da djeluju što hitnije i riješe pitanje migranata bez skloništa.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, komesar za unutrašnje poslove Ilva Јohanson i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji u zajedničkoj izjavi naveli su da će više od 3.300 izbjeglica i migranata ostati bez skloništa zbog skorog zatvaranja objekta na lokaciji Lipa.

To je, podsjećaju, bila privremena mjera u kontekstu pandemije kovida 19 tokom ljetnog perioda, odnosno, usljed izostanka alternativnog rješenja domaćih vlasti, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

U zajedničkoj izjavi oni su pozvali vlasti da prevaziđu politička pitanja i ponovo otvore centar Bira, kao i objekat na lokaciji u Čiljugama kod Tuzle.

- Nadležne vlasti moraju sarađivati i djelovati što hitnije, da bi se riješile potrebe svih izbjeglica i migranata bez skloništa, te spasili životi - navedeno je u izjavi.

Evropski zvaničnici ističu da se istovremeno moraju uzeti u obzir interesi lokalnog stanovništva i da će u tom pogledu sarađivati s relevantnim vlastima.

- EU nastavlja da pruža podršku BiH i njenim građanima u suočavanju sa ovom izazovnom situacijom, te je upravo izdvojila dodatna sredstva za tu svrhu - navodi se u izjavi.

EU podržava BiH u ukupnom upravljanju migracijama, uključujući azil i jačanje kontrole granica, da bi se izgradili neophodni kapaciteti za efikasno rješavanje pitanja migracija, navodi se u saopštenju.

Zatvaranje migrantskog kampa Lipa do sada je dva puta prolongirano.

Prvo je bilo planirano da kamp bude zatvoren u četvrtak, 17. decembra, pa je pomjereno za subotu, 19. decembar, a potom je zatvaranje najavljeno za danas.

Savjet ministara na posljednjoj sjednici nije postigao konsenzus o tome da se kamp "Lipa" ozvaniči kao prihvatni centar.