latinica  ћирилица
21/12/2020 |  19:15 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Nastavak suđenja generalu Savčiću; Svjedočenja se ne tiču optužnice (VIDEO)

Čitanjem iskaza dvojice preminulih svjedoka u Sudu BiH nastavljen je postupak generalu Milomiru Savčiću, ratnom komandantu 65-tog zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Tužilaštvo ga tereti za pomaganje u ratnom zločinu nad Bošnjacima u julu 1995. godine u Srebrenici.

Iako predstavljeni kao "dokazi" Tužilaštva i optužnice, iskazi ni jednom rječju nisu tretirali generala Savčića, ni Puk kojim je komandovao.

Potpuno bespredmetno "svjedočenje" - ocjena je odbrane.

Treće je ročište kako Predrag Tomić – tužilački "učenik" penzionera Ibre Bulića, koji je Srbima ispisivao optužnice za Srebrenicu - izvodi dokaze Tužilaštva.

Naizmjenično saslušava - pripadnike Vojske Republike Srpske i tzv. Armije BiH. Ili iščitava iskaze preminulih.

I treće ročište kako – Tomić ne pronalazi "traženu", a prema svjedocima nepostojeću, generalovu "vezu" sa tragičnim događajima oko Srebrenice.

U međuvremenu upokojeni Maksim Zekić u ratu je bio srpski vojnik. Čuvao srpsku teritoriju u rubnim područjima prema Srebrenici.

Tokom saslušanja sada već daleke 2005. godine u SIPI, govorio je o svom izbjegličkom životnom i ratnom putu. I o onome šta je vidio ili saznao o julskim dešavanjima oko Srebrenice.

Na stadionu u Kasabi 15. ili 16. jula vidio je "oko 500 muslimana". Čuvalo ih je 30-ak vojnika.

Ni riječju Zekić nije spomenuo 65. Zaštitni motorizovani puk, niti njegovog komandanta. A nije ni mogao, jer je u to vrijeme general Savčić desetinama kilometara udaljen od Kasabe, Srebrenice i Bratunca.

Bio je u rejonu Žepe, sa glavninom bataljona. Branio je Borike i nezaštićena srpska sela od napada muslimanskih vojnika.

I drugi svjedok, takođe preminuli, muslimanski vojnik, Savčića i Puk nije spominjao.

Tokom saslušanja, 2007. godine tražio je mjere zaštite. Zahtjev posthumno ispoštovan.

U interpretaciji tužioca Tomića, svjedok je 11. jula, iz Srebrenice krenuo put Potočara. Na tom lokalitetu, dok su mu prilazili srpski vojnici, bez poteškoća je djeci skuvao i pasulj.

Koji dan kasnije u koloni autobusa i kamiona, sa porodicom i ostalim muslimanskim civilima prevezen je do Tišnje.

Dalje put Kladnja otišao pješke. Usput je vidio grupe zarobljenih sunarodnika. Na dvije lokacije – kod fabrike "Cinkara" i u Kravicama vidio je i nekoliko tijela.

Nije se čak, u iščitanom iskazu, izjasnio ni da li su poginuli bili Srbi ili Muslimani – Bošnjaci!

Sve i da su svjedoci u sudnici direktno svjedočili, odbrana generala Savčića za njih ne bi imala niti jedno pitanje.

- Ovo ročište danas bilo je potpuno bespredmetno. I jedan i drugi svjedok uopšte nisu svjedočili na temu optužnice i na temu tri tačke optužnice koje generala Savčića terete. Vidjeli ste kroz prigovore ove odbrane da je i sud u jednom dijelu intervenisao - izjavio je advokat Dejan Bogdanović.

Osim što je ročište bilo bespredmetno, otkrila je odbrana u sudnici i da je tužilac Tomić jedan iskaz neuobičajeno "posudio" iz sasvim drugog - Bulićevog predmeta.

"Odao" ga je broj pod kojim su spisi u Sudu zavedeni.

- Pravilo je da se u krivičnom postupku koriste oni dokazi koji su prikupljeni u okviru tog krivičnog postupka - istakao je Bogdanović.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc svojevremeno je potvrdio da je, kao visokorangirani oficir general Savčić bio podvrgnut detaljnim provjerama.

U Hagu nije otkrivena nikakva sumnja u njegovo nezakonito vojevanje.

U Sarajevu, međutim, suđenje sa sumnjivim primjesama, traje već mjesecima.

Saslušana su tek četiri svjedoka Tužilaštva, od najavljenih 97.

Nastavak je zakazan za 18. januar.