latinica  ћирилица
21/12/2020 |  19:17 ⇒ 22/12/2020 | 09:59 | Autor: RTRS

Migranti ostaju u Lipi; Umjesto pod šatorima, smještaj u kontejnerima (VIDEO)

Migranti ostaju u Lipi. Umjesto pod šatorima, biće smješteni u kontejnerima.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Savjet ministara donio je odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra, u montažnom objektu za smještaj 1.500 osoba. Internacionalna organizacija za migracije najavljivala je zatvaranje ovog šatorskog kampa, zbog loših uslova. Čak su i najviši evropski zvaničnici danas pozvali vlasti u BiH da ponovo otvore centar "Bira" i objekat u Ciljugama kod Tuzle.

Nakon što je iseljavanje migranata iz Lipe odgođeno dva puta, očekivalo se da će se, prema najavama, to desiti danas. Do toga, međutim, nije došlo. Migranti će, prema svemu sudeći, ovdje ostati. Odlukom Savjeta ministara, uslovi za boravak u kampu biće prilagođeni zimskim uslovima. Uprkos kapacitetu od 1.000 mjesta, ovdje je boravilo i do 1.500 migranata.

Iz IOM-a već dugo upozoravaju da ovaj šatorski kamp nije predviđen za boravak u zimskim uslovima. Proteklih dana neki od objekata su demontirani, što je izazvalo nervozu migranata.

- Incidenata nismo imali, međutim zadnjih dana se učestalo osjeti nervoza, prema nama se upućuju pitanja šta će biti s njima, i u neku ruku više žele da ostanu u kampu ovakvom kakav je nego da idu u šumu - navela je Nataša Omerović, upravnica i koordinatorka migrantskog kampa Lipa.

Јoš danas su zvaničnici Evropske unije pozivali na premještanje migranata u kamp Bira u Bihaću, koji je zatvoren prije dva mjeseca. Takvu mogućnost, međutim, odbacilo je rukovodstvo grada Bihaća i Usnko-sanskog kantona. Sličnog stava su i građani, koji smatraju da bi tim potezom bila dodatno pogoršala bezbjednosna situacija u gradu.

Da tako ne misle oni koji od migranata profitiraju, potvrdio je današnji slučaj hapšenja policijskog službenika MUP-a Unsko-sanskog kantona na području Bihaća, zbog krijumčarenja migranata.

A prethodne najave o raspuštanju kampa Lipa uznemirile su i stanovnike okolnih sela, zabrinute za svoju imovinu.

- Oni nisu zadovoljni što je kamp tu, ugrožava groblje koje oni posjećuju i svakako da razumijem te ljude. Raspuštanje kampa bi izazvalo situaciju kakva ne može da se opiše - poručio je Nemanja Davidović, predsjednik Udruženja "Povratinici" Usnko-sanskog kantona.

Savjet ministara danas nije postigao konsenzus tokom glasanja o zaključku, kojim bi se obavezalo Ministarstvo bezbjednosti da, u skladu sa dogovorom sa Delegacijom EU i u saradnji sa nadležnim organima u BiH, sprovede aktivnosti uspostavljanja i funkcionisanja privremenog prihvatnog centra Ciljuge, kod Živinica, kapaciteta za smještaj 1.000 lica.