latinica  ћирилица
22/12/2020 |  12:03 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Predstavljen program besplatnog studiranja za mlade u Rusiji

U Trebinju je ataše za kulturu i obrazovanje ambasade Ruske Federacije u BiH, Anastasija Gajdalenok, predstavila program i mogućnost besplatnog studiranja za mlade iz BiH i Republike Srpske na nekom od univerziteta u Ruskoj Federaciji.
Anastasija Gajdalenok - Foto: RTRS
Anastasija GajdalenokFoto: RTRS

Studenti i srednjoškolci koji se odluče da studiraju i nastave školovanje van naših granica tu mogućnost imaće i na prestižnim fakultetima u Ruskoj Federaciji. U Rusiji je jedan od najkvalitetnijih obrazovnih sistema u svijetu.

- Јedan je od najboljih obrazovnih sistema u svijetu. Naše diplome se cjene takođe u cjelom svijetu i svim državama - istakla je Aleksandra Gajdalenkov, ataše za kulturu i obrazovanje ambasade Ruske Federacije u BiH.

Studenti iz Srpske imali bi status kao ruski - besplatno školovanje, mjesečnu stipendiju, smještaj u studentskim domovima. Širom Rusije mogu da biraju bilo koji program na kojem žele da studiraju.

- To je sve o budžetu države, na studentu je samo putovanje, izrada vize, medicinsko osiguranje, a sve ostalo je o trošku Ruske Federacije - dodala je Gajdalenkova.

Dragoslav Banjak, predsjednik skupštine grada Trebinja, naglasio je da je to velika prilika za mlade.

- Konačno se pružila prilika i mladim ljudima iz Trebinja, koji su ambiciozni i koji nisu vezani toliko za toplinu porodičnog doma da se okušaju na nekom od univerziteta koji pripadaju jednim od boljih obrazovnih sistema u svijetu - istakao je Banjak.

Studenti iz Srpske mogu se prijavljivati na konkurs koji će biti raspisan u januaru naredne godine za akademsku 2021/ 2022 godinu.