latinica  ћирилица
22/12/2020 |  18:51 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Humano mlijeko ne samo hrana, već i lijek

Ovogodišnja humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima", koja se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, namijenjena je prikupljanju sredstava za pokretanje prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj.
S ljubavlju hrabrim srcima - Foto: RTRS
S ljubavlju hrabrim srcimaFoto: RTRS

Ovakvih banaka je sve više u svijetu, jer istraživanja pokazuju da je donorsko humano mlijeko najzdraviji način ishrane za prijevremeno rođene i teško bolesne bebe, kojima nije dostupno majčino mlijeko. U Beogradu, ovakva banka postoji od 2009. godine, kada je u okviru Instituta za neo-natologiju osnovana Prva srpska banka humanog mlijeka.

Humano mlijeko je najidealnija hrana za bebe zbog svojih nutritivnih i imunoloških faktora, kao i veze koja se uspostavlja između majke i bebe. Ukoliko nema mlijeka sopstvene majke, najpribližnija zamjena je donorsko mlijeko iz banaka humanog mlijeka.

- Humano mlijeko je namijenjeno svakoj novorođenoj bebi, a prvenstveno prijevremeno rođenim bebama - istakla je primarijus dr Radmila Mileusnić Milenović, načelnica Odjeljenja za majke i ishranu djece Instituta za neonatologiju u Beogradu.

Donori mogu da budu zdrave majke koje imaju viškove mlijeka i prođu određene procedure i analize. Godišnje ih je u prosjeku oko 60, a na ovaj način banka tokom godine prikupi otprilike 600 do 800 litara donorskog mlijeka.

Ono se prikuplja, obrađuje i čuva po strogo utvrđenim procedurama.

Prva srpska banka humanog mlijeka u Beogradu uživa ugled u zemlji i inostranstvu.

- Mi imamo već ozbiljnu tradiciju i taj kontinuitet u našem radu nas zaista na neki način izdvaja u cijelom ovom regionu. Zaista smo na neki način lideri u ovom poslu - navela je doktorka.

Јedna od prvih donorki majčinog mlijeka bila je Olivera Vukomanović, koja je i danas pod utiskom tog predivnog iskustva.

- Neponovljiv je osećaj, kad vi znate kome pomažete i zašto pomažete, kada dajete nešto što ne može da se kupi, to je prosto neponovljiv osećaj, nevjerovatna sreća i zadovoljstvo - istakla je Olivera Vukomanović, donorka humanog mlijeka.

U Srbiji postoji i banka humanog mlijeka u Novom Sadu. Banke mlijeka su neprofitabilne organizacije, a majke - donori zaslužuju ogromno poštovanje jer je riječ o izuzetno humanom činu, s obzirom na to da je humano mlijeko ne samo hrana, već i lijek.