latinica  ћирилица
23/12/2020 |  13:50 ⇒ 13:57 | Autor: SRNA

Iznaći nova rješenja za smještaj migranata

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara saopštilo je da će tražiti hitnu istragu kako bi se utvrdili tačni uzroci izbijanja požara u migrantskom kampu Lipa, te da se radi na iznalaženju novih rješenja za smještaj migranata.
Migranti u kampu Lipa (foto: FENA) -
Migranti u kampu Lipa (foto: FENA)

- Nakon jutrošnjih nemilih scena u privremenom prihvatnom centru Lipa i požara u kojeme je veći dio kampa uništen, u intenzivnoj komunikaciji sa lokalnim i međunarodnim institucijama tražimo rješenje za novonastalu situaciju - navodi se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara već duže vrijeme zajedno sa lokalnim vlastima, entitetima, ali i na nivou BiH traži trajnija i adekvatnija rješenja za smještaj migranata.

- Zbog nepostojanja političke volje da se ovaj problem riješi jedinstveno za područje cijele države, stalnih opstrukcija i nerazumjevanja nadležnih za ovu problematiku, odluka kojom je Lipa proglašena privremenim prihvatnim centru donesena je tek ove sedmice, i zbog zimskih uslova nije bilo moguće izvoditi radove na opremanju kampa za boravak tokom nadolazećeg hladnijeg perioda - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da su lokalne vlasti odbile zahtjev da migranti budu smješteni u kamp Bira, dok kontejneri ne budu postavljeni u kamp Lipa.

- Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara poziva institucije svih nivoa vlasti da preuzmu svoj dio odgovornosti i učestvuju u pronalaženju rješenja za ovu situaciju i prihvate ravnomjeran raspored tereta migrantske krize na području cijele BiH - navodi se u saopštenju.