latinica  ћирилица
24/12/2020 |  08:37 ⇒ 08:38 | Autor: SRNA

Građani Bihaća poručuju da ne puštaju migrante u "Biru"

Građani Bihaća poručuju da neće dozvoliti povratak migranata u centar grada, nakon najavljenog premještanja migranata iz migrantskog kampa "Lipa" u okolini Bihaća u nedavno zatvoreni prihvatni centar "Bira", koji se nalazi u centru tog grada.
Migranti Bihać - Foto: RTRS
Migranti BihaćFoto: RTRS

Bivši vijećnik u Gradskom vijeću Adnan Habibija kaže da je zbog migranata Bihać postao apokaliptičan grad.

- Osnovali smo noćne straže da ne bi pokušali nekim trikom prebaciti migrante u `Biru`. Mi ih u gradu ne želimo u tolikom broju - kaže Habibija.

On ukazuje da je kamp "Bira" bio jedan od generatora problema jer se nalazio u centru grada i migranti tu nisu bili ni pod kakvom kontrolom.

- Izlazili su kad hoće, išli gdje hoće. Bilo je puno incidenata, napada na građane, provala, krađa... U tom periodu znalo je biti šest-sedam hiljada migranata u gradu, koji su u potpunosti narušili normalan životni ritam građana. Rijeka Una, koja je naš najveći turistički potencijal, sada služi da migranti u njoj peru veš i kupaju se goli u centru grada - kaže Habibija.

On je naglasio da je ulaz u "Biru" blokiran već 80 dana i ostaće koliko god bude potrebno, sve dok vlasti u zemlji ne shvate da grad Bihać i Unsko-sanski kanton ne mogu sami podnijeti težinu migrantske krize u BiH.

- Nije problem da i Bihać podnese dio tereta migrantske krize, ali samo zajedno sa drugim gradovima u BiH. Prvi put imamo situaciju u USK da je vlast stala uz građane, jer je ovo pitanje bezbjednosti svih nas. Nama policijski čas zbog pandemije virusa korona nije ništa novo, jer mi imamo ograničenu slobodu kretanja noću već godinama zbog straha od migranata - kaže Habibija za "Kliks".

Nakon što su iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara dostavljene instrukcije za ponovno privremeno otvaranje centra "Bira" do završetka građevinskih radova u potvrđenom prihvatnom kampu "Lipa", građani Bihaća preksinoć su spriječili ulazak tri transportna vozila Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ u prostor ovog zatvorenog centra.

Tom prilikom, građani su najavili da će stražariti koliko god bude potrebno, ali povratak migranata u centar grada neće dozvoliti.

U migrantskom kampu "Lipa" kod Bihaća juče je buknuo veliki požar, a lokalni mediji prenijeli su da su požar izazvali migranti koji napuštaju ovaj kamp.

U toku je postupak zatvaranja migrantskog kampa "Lipa", u kojem boravi više od 1.200 migranata, a da još nije pronađeno adekvatno rješenje za njihov smještaj.

Savjet ministara donio je 21. decembra odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata "Lipa", na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba.

Do okončanja građevinskih radova u Lipi predviđeno je da migranti budu smješteni u "Biri", o čemu je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara uputilo pisanu instrukciju Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Službi za poslove sa strancima.