latinica  ћирилица
24/12/2020 |  19:13 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Građani Bihaća, u strahu, stražare ispred centra Bira (VIDEO)

Migranti koji su juče napustili kamp Lipa kod Bihaća, nakon paljenja šatora, protekle noći pokušali su da blokiraju magistralni put, zbog čega je reagovala policija. Većina njih, u međuvremenu, vratila se u Lipu, gdje su se smjestili u preostale šatore. Gdje će konačno biti premješteni i dalje se ne zna. Ispred centra Bira građani Bihaća i dalje stražare, kako bi spriječili da se migranti ponovo vrate u ovaj objekat.
Migranati u kampu Lipa (Foto: Fena) -
Migranati u kampu Lipa (Foto: Fena)

Na mjestu gdje su juče bili šatori - danas je zgarište. Većina migranata koji su u haosu napustili kamp Lipa, u nedostatku drugih mogućnosti, tu su se vratili. Prespavali su u preostalim šatorima, a neki i na otvorenom.

Današnji dan iskoristili su da sami naprave zaklone u kojima će, kako stvari stoje, provesti određeno vrijeme.

- Potrebno nam sve. Nemamo hranu, vodu, zdravstvenu zaštitu, nemamo mjesto za boravak, krevete ... Ne znamo gdje da idemo - ističe Rašid iz Pakistana.

- Hladno je, nemamo deke, hranu, vodu, toalet. Molim Bihać da otvori Biru - apelovao je Hasan, takođe iz Pakistana.

Trenutno, u ovim teškim uslovima, najveća podrška stiže od bihaćkog Crvenog krsta, koji je migrantima danas podijelio 1.000 obroka.

- U saradnji s Međunarodnom federacijom Crvenog krsta, Crvenog polumjeseca, i Crvenog krasta Federacije BiH, nastojaćemo obezbijediti dovoljne količine hrane za migrante za naredna dva do tri dana - ističe Selam Midžić iz CK Bihać.

Nataša Omerović iz Međunarodne organizacija za migracije naglasila je da će i oni nastaviti svoje terenske aktivnosti, jer, kako je rekla, humanitarne organizacije, prije svega, imaju mandat u sastavu Ujedinjenih nacija.

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona trenutnu bezbjednosnu situaciju u Bihaću ocijenili su stabilnom, ali ne isključuju mogućnost da se ona pogorša. To će, kažu, prije svega zavisiti od pronalaska adekvatnog smještaja i hrane za migrante.

- Ljudi su u tim situacijama spremni počiniti krivična djela, samo zato da bi mogli pronaći sklonište, ili da bi preživjeli i prehranili se. To je slučaj koji smo mi imali i u proteklim godinama - rekao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Građani Bihaća i danas su organizovali stražu ispred centra Bira, u namjeri da osujete svaki eventualni pokušaj da migranti budu useljeni u ovaj objekat.

Ovo je bio 81. uzastopni dan od kako organizuju straže. Kažu, ni po koju cijenu neće odustati i dozvoliti povratak migranata u Biru, jer im je bezbjednost već uveliko narušena.

- Bez obzira na uticaj i pritisak bilo koga, Bira se neće otvoriti ni po koju cijenu. Mi ćemo upotrijebiti i silu ako bude trebalo, građanstvo je spremno u svakom trenutku da reaguje - istakao je mještanin Fadil Dizdarević.

Da prebacivanje migranata u Biru, koja je iseljena prije dva mjeseca ne dolazi u obzir, saglasne su gradske i kantonalne vlasti. Ponudili su i rješenje za privremeno opremanje Lipe za zimu.

- Kamp Bira se nalazi u užem centru Bihaća i ima 260 kontejnera unutra koji se mogu u svakom momentu izmjestiti iz grada i premjestiti čak i u Lipu, da bi ti migranti mogli prezimiti  - ističe Razim Halkić, dopredsjedavajući Skupštine USK.

Savjet ministara 21. decembra donio je odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata Lipa, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa, kapaciteta 1.500 osoba. On bi u Lipi trebalo da bude postavljen najkasnije do aprila naredne godine.