latinica  ћирилица
24/12/2020 |  20:43 ⇒ 25/12/2020 | 07:56 | Autor: RTRS

Njemački poslanik: BiH treba da se razvija kao federalna država (VIDEO)

Dejtonski mirovni sporazum tema je koja u posljednja dva mjeseca puni medijski prostor, ne samo u BiH i regionu, već i svijetu.
Stefan Kaufman - Foto: RTRS
Stefan KaufmanFoto: RTRS

Dok pojedini zapadni centri moći zagovaraju promjenu Ustava BiH, a američki jastrebovi za Balkan predlažu čak i ukidanje entiteta, zvanična Moskva je dosljedna slovu Dejtona - nikakvih promjena nema bez dogovora tri naroda. Tako se BiH ponovo našla između "čekića" i "nakovnja". Političku atmosferu u BiH ocijenio je i ugledni profesor Nenad Kecmanović riječima "gora nego uoči i neposredno nakon rata".

Kakve su ocjene zvaničnog Berlina, za Pečat je govorio Stefan Kaufman, poslanik Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu i predsjednik Gradskog odbora CDU u Štutgartu.

Kaufman kaže da su njemački mediji opširno ivještavali o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma, te da je postavljeno pitanje dokle je BiH stigla i da li joj je još uvijek potreban visoki predstavnik.

- Postavljeno je pitanje da li je potreban neki novi zakon i da li je realistično ovo što je do sada postignuto - rekao je Kaufman.

On smatra da bi BiH trebalo da se razvija kao federalna država, ističući da neupitno podržava Dejtonski sporazum.

Kada je riječ o stranim investicijama u Republiku Srpsku i BiH, konkretno o njemačkim ulaganjima, Kaufman smatra da bi Njemačka trebalo više da ulaže, ali da je potreban čvrst zakonski okvir za to.

- U Republici Srpskoj je razvijena mašinska industrija, poljoprivreda i uslužne djelatnosti. Moja želja je da Njemačka više investira u Republiku Srpsku i BiH, kao Austrija. Tu ima mnogo profesionalnih i obrazovanih ljudi i u tome vidim potencijal za ulaganje. Međutim, mora da postoji platforma za razmjenu mišljenja i potencijala između Republike Srpske i Njemačke. Zato su bitna predstavništva, poput Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu. Najbitnije je da postoji čvrst zakon na koji investitori mogu da se oslone. To je jako bitno za ulaganje - ističe on.

Kaufman je komentarisao i situaciju sa virusom korona, podsjetivši da je Njemačka uvela potpuno zatvaranje pred predstojeće praznike.

- Prva zamisao je bila da se blažim "lokdaunom" smanji procenat oboljelih, ali se to nije desilo. Zato je Njemačka bila prisiljena da zatvori skoro sve radnje pred praznike. Vjerovatno će "lokdaun" trajati do januara a možda i do kraja januara, zavisi od broja zaraženih - rekao je on i dodao da se velika nada polaže u vakcinu.

Kaufman je poželio brz oporavak srpskom članu i Predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji je inficiran virusom korona i hospitalizovan u UKC-u Republike Srpske.

Govoreći o migrantskoj krizi, Kaufman je rekao da se taj problem može riješiti jedino zajedničkim naporima svih u Evropi. On smatra da bi EU trebalo da pomogne sve države koje graniče sa njenim zemljama članicama kako bi se mogle nositi sa ovom krizom.

Kada je riječ o nasljedniku Angele Merkel, Kaufman smatra da će novi predsjednk CDU vjerovatno biti i novi kancelar Njemačke.

- Bira se između tri kandidata, a 16. januara biće donesena odluka. Ko tada bude izabran za predsjednika CDU, on će vjerovatno biti budući kancelar Njemačke - istakao je Kaufman za Pečat.