latinica  ћирилица
26/12/2020 |  14:06 ⇒ 14:06 | Autor: SRNA

U Bihaću oko 3.000 migranata, situacija izuzetno teška

Trenutno je u Bihaću oko 3.000 migranata i situacija je izuzetno teška, izjavio je Srni gradonačelnik Šuhret Fazlić.
Šuhret Fazlić - Foto: RTRS
Šuhret FazlićFoto: RTRS

Fazlić je rekao da je jedan broj migranata krenuo za Sarajevo nakon što je prije nekoliko dana izgorio migrantski kamp Lipa, a oni koji su ostali sami pokušavaju napraviti privremeni smještaj s obzirom na to da niko od nadležnih nište ne preduzima.

- Prije tri dana podnio sam zahtjev Federalnoj upravi Civilne zaštite da obezbijedi šatore da bi u kampu Lipa bili obezbijeđeni bilo kakvi uslovi - pojasnio je Fazlić.

Za ovu situaciju, smatra, grad nije odgovoran, a zvaničan sastanak sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara nije imao.

- Mi šta radimo, radimo iz humanitarnih razloga i to ćemo nastaviti - rekao je Fazlić i dodao da Crveni krst Bihaća dijeli po jedan obrok dnevno migrantima, te da im se u tome pridružilo i Dansko izbjegličko vijeće.

Fazlić je podsjetio da problem migrantske krize u Bihaću traje godinama, te da niko ne vodi računa o tome što oni zauzimaju napuštene objekte u gradu.

- Oni su u napuštenom Domu penzionera, Krajina metalu, ima ih u Plješevici prema Hrvatskoj. Niko ne zna koliko ih ima - rekao je Fazlić.

On smatra neodgovornim povlačenje Međunarodne organizacije za migracije i agencije UN, što je nazvao "salonskom humanošću".

- Oni koji treba da se time bave izdali su saopštenje i otišli kućama za praznike. Oni treba da sjednu i traže neko rješenje - poručio je Fazlić.

On je dodao da je Bihać spreman da učestvuje u iznalaženju rješenja iako su jasno poručili da "Bira" ne može biti prihvatni centar za migrante.