latinica  ћирилица
28/12/2020 |  18:25 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Veterani Republike Srpske: Јoš jedan u nizu sramnih napada (VIDEO)

Rukovodstvo Udruženja Veterani Republike Srpske upozorava da su medijski izvještaji o tome kako je osnivač i prvi predsjednik Udruženja Duško Vukotić donio ikonu Svetog Nikole iz Luganska, još jedan u nizu sramnih napada na ovo udruženje.
Veterani Republike Srpske - Foto: RTRS
Veterani Republike SrpskeFoto: RTRS

Pozivaju nadležne institucije, da ispitaju sudionike, koji su iznijeli takve tvrdnje, i zaštite čast i dostojanstvo njihovih članova.

- Nismo došli da branimo čast Duška Vukotića već čast Udruženja koje okuplja borce Vojske Republike Srpske sa najdužim ratnim stažom - poručuje rukovodstvo Veterana Srpske.

Ovo je, tvrde, još jedna montirana hajka protiv Vukotića lično, ali i Udruženja.

- Ko će i kada odgovarati kada se ispostavi da Vukotić i Veterani nemaju nikakve veze sa ikonom koja je poklonjena gospodinu Lavrovu? Pouzdano znamo da nikada nikada niko od nas, a ni sam Vukotić, nije vidio tu ikonu - tvrdi Aleksandar Nedić, generalni sekretar Udruženja Veterani Republike Srpske.

Potvrdili su da je Vukotić u Lugansku bio 2015. godine, ali kao dio delegacije koja je prisustvovala obilježavanju godišnjice Univerziteta. Ukazuju i na to da se cijela priča poteže u, kako kažu, interesantnom političkom momentu.

- Taman kad smo preuzeli vodeću ulogu u rješavanju problema boljeg položaja ratnih veterana u Republici Srpskoj dolaze opet napadi. Nije slučajno. I u životu se malo šta desi slučajno, a u politici nikada - kaže Zoran Miljanović, predsjednik Udruženja Veterani Republike Srpske ističe.

Јedan od zahtjeva veterana je da učesnici Odbrambeno-otadžbinskog rata budu ustavna kategorija. Ne odustaju ni od traženja sistemskih rješenja za demobilisane borce i podsjećaju na instrukciju predsjednika Vlade Radovana Viškovića.

- Treba formirati komisiju koju će činiti po jedan predstavnik udruženja proisteklih iz rata koja će Vladi predložiti sistemska rješenja - smatra Mikan Drljača, potpredsjednik Skupštine Udruženja Veterani.

Rukovodstvo Veterana Srpske poručuje da je njihova obaveza da zaštite integritet Udruženja i pozivaju nadležne institucije da i one to čine.