latinica  ћирилица
29/12/2020 |  09:40 ⇒ 10:11 | Autor: SRNA

Danojlić: Mora da vrijedimo kad su uz nas Andrić, Kusturica, Pinter i Handke

Akademik Milovan Danojlić, dobitnik "Velike nagrade Ivo Andrić" za životno djelo Andrićevog instituta iz Andrićgrada, izjavio je da mu se čini da se, dobivši nagradu, ponovo sreo sa Ivom Andrićem, koji je, baš kao i Meša Selimović, Emir Kusturica, Petar Handke i Harold Pinter, pristao da dobrovoljno nosi krst ovog naroda.
Milovan Danojlić - Foto: Novosti.rs
Milovan DanojlićFoto: Novosti.rs

- Mora da nešto vredimo kada su se ti plemeniti duhovi svrstali uz nas, ali smo daleko od savršenstva i od onoga što bismo mogli biti - rekao je Danojlić.

On je naglasio da je Andrić, između ostalog hroničar iščezavanja dva moćna evropska carstva, a da njegovo djelo šalje poruku da je svaka sila za vijeka, pa i ova koja danas tlači srpski narod.

- Stolećima uvežbavamo trpljenje i strpljenje. To treba i danas imati na umu. Kada sam ga jednom upitao otkud mu snaga da u Beogradu pod okupacijom piše svoje velike romane, on mi zamišljen i poluodsutan reče: `Kada je čovek nesrećan, ali stvarno nesrećan onda mu niko ništa ne može`. Nesreća podstiče slobodu suđenja, ona nosi žestoku životnu energiju. Oni koji su pokušali da nas zgaze u suštini su nas ojačali - izjavio je Danojlić za današnje "Večernje novosti".

U osvrtu na samu nagradu, Danojlić je naglasio da je kao živ stvor osjetljiv na pažnju koju mu je posvetio Andrićev institut, a da je kao pisac nešto uzdržaniji jer, kako je rekao, nije ubijeđen u vrijednost svega što je uradio.

- Za ono nešto što valja zaslužan je Višnji i, ako je prihvaćeno od čitalaca, to više i nije moje. Moje je isključivo ono što je slabo, već i zato što to niko ne želi da deli sa mnom. Taj teret mi nikakvo javno priznanje ne može olakšati - rekao je on.

Danojlić je dodao da je nagrađivanje za života "stvar dogovora među živima", te da on ne pripada nijednom klanu, ne šuruje sa članovima žirija i da se prijatno iznenadi svaki put kad ga se sjete, kako je bilo i ovog puta.