latinica  ћирилица
30/12/2020 |  13:04 ⇒ 22:42 | Autor: SRNA

Rezultati prve faze seroloških ispitivanja virusa korona u Srpskoj (VIDEO)

Rezultati prve faze Studije seroprevalencije infekcije virusa korona u populaciji Republike Srpske pokazali su da oko 30 odsto građana ima antitijela na ovaj virus, rečeno je danas u Banjaluci na predstavljanju ovih istraživanja.
Serološko testiranje - laboratorija - Foto: RTRS
Serološko testiranje - laboratorijaFoto: RTRS

U ovoj studiji učestvovalo je oko 2.000 građana, a ispitivanja su sproveli medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da su to preliminarni rezultati, koji još stižu, te da će konačni biti krajem januara.

- Kada je riječ o sjevernom dijelu Republike Srpske, što je bila zona odgovornosti banjalučkog Medicinskog fakulteta, primili smo 1.370 uzoraka krvi - naveo je Škrbić.

On je izrazio zadovoljstvo jer je zabilježen veliki odziv građana da učestvuju u istraživanju, te da su određeni domovi zdravlja dodatno tražili materijale kako bi mogli prikupiti više uzoraka nego što je predviđeno.

Škrbić je naveo da je u Banjaluci 29,95 odsto građana seropozitivno, u Prijedoru oko 40 odsto, u Prnjavoru 37 odsto, Srpcu 35 odsto, te Laktašima 17 odsto, Kozarskoj Dubici 31 odsto i Čelincu 40 odsto.

- Istraživanje je zasnovano na nasumično izabranim uzorcima iz populacije, bez obzira da li su u proteklih nekoliko mjeseci prebolovali virus ili ne znaju da su bili u kontaktu, ali bitno da nisu sada aktivni - istakao je Škrbić.

On je napomenuo da je u planu i da se uradi posebno istraživanje u kojem bi se pratili oni koji su bili bolesni, da se vidi kakvo je kretanje njihovih antitijela, što će pokazati dužinu imuniteta.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić rekao je da je zona odgovornosti ovog fakulteta istočni i južni dio Republike Srpske, te da je primljeno oko 500 uzoraka.

- Rezultati su pokazali da je u regiji Hercegovine, gdje se nalaze Trebinje, Bileća, Nevesinje, Gacko i Berkovići, 30 odsto bila prokuženost, te isto toliko u regiji Foče, Višegrada, Rudog i Čajniča, zatim grad Istočno Sarajevo sa Han Pijeskom, Rogaticom i Sokocem oko 50 odsto, dok je u zvorničkoj regiji taj rezultat između 40 i 50 odsto - kaže Bokonjić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković istakao je značaj ovih rezultata, koji će doprinijeti da se u prvom kvartalu naredne godine napravi plan sprovođenja vakcinacije, te pokazati koje su opštine posebno ugrožene.

- Studija će se nastaviti i nakon što počnemo sa vakcinacijom, te ćemo pratiti samu efikasnost vakcina, kao i procjene za budućnost kada je riječ o segmentima društva na koja treba da obratimo posebnu pažnju - rekao je Zeljković.