latinica  ћирилица
30/12/2020 |  13:30 ⇒ 14:07 | Autor: RTRS

Episkop Gerasim za Radio Srpske: Teško stanje na području Eparhije gornjokarlovačke (AUDIO)

U Eparhiji gornjokarlovačkoj u Hrvatskoj nakon serije zemljotresa koji su pogodili Hrvatsku kako saznajemo među nastradalima je i dvoje Srba, oštećen je drevni manastir Komogovina, veliki broj pravoslavnih crkava i parohijskih domova kao i veliki broj paroslavnih domova, rekao je za Radio Srpske episkop gornjokarlovački Gerasim.


Episkop Gerasim (foto: eparhija-gornjokarlovacka.hr) -
Episkop Gerasim (foto: eparhija-gornjokarlovacka.hr)

Prema riječima episkopa Gerasima stanje nije dobro jer se tlo ne smiruje. Јutros je bio zemljotres u tri navrata i sve to doprinosi još većoj šteti i tragediji.

- Stanje je poprilično teško, grad Petrinja je razrušen. Parohijski dom u Petrinji je u potpunosti uništen. Mi očekujemo svaki momenat da dođu bageri da sruše ostatke parohijskog doma, jer prijeti opasnost od urušavanja na put i na prolaznike. Naš hram u Petrinji je u izgradnji pa nije bilo oštećenja. Okolni hramovi oko Petrinje, Gline, Kostajnice su prilično oštećeni. Drevni manastir Komogovina iz 15. vijeka pretrpio je oštećenja na kome je uništen zvonik, takođe je oštećena crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Kukuruzarima, dok hram u Majskim poljanama kod Gline potpunosti je srušen, gdje su porušene i brojne kuće Srba koji tu žive. Kako sam čuo postradalo je i dvoje Srba u Majskim poljanama - naveo je u razgovoru za Radio Republike Srpske, episkop gornjikarlovački gospodin Gerasim.

On je potvrdio da su parohijski domovi u Glini i Kostajnici prilično uništeni.

- Idem prema tim mjestima da vidim, da obiđem, da vidim sve to i da pružim bar neku utjehu tim ljudima - rekao je episkop gornjokarlovsčki Gerasim.

Kako je naveo episkop Gerasim SPC i Srbi iz Karlovca, Rijeke i Dalmacije uz pomoć svih dobronamjernih ljudi organizovali su da se dopremi određena pomoć u hrani, vodi, ćebadima onima koji je pomoć najpotrebnija.

Episkom Gerasim istakao je da su neki od sveštenika iz ugroženih područja sa porodicama morali da se smjeste na sigurno. Sveštenik iz Gline smješten je u manstiru na Kordunu, a ostatak porodice je poslao u Republiku Srpsku, u Čelinac. Sveštenik iz Petrinje porodicu je otpremio u Srbiju a on je smješen privremeno kod vjernika u Petrinji.

- Želim da poručim svima da se pomolomo da nam Gospod da snage i milosti da sve ovo izdržimo i da prestanu zemljotresi da možemo u miru da dočekamo Božić, koliko-toliko sabrani u mislima i u molitvi sa onima koji su postradali i sa onima kojih nema sa nama - rekao je episkop gornjokarlovački Gerasim u razgovoru za Radio Republike Srpske.

Razgovarala: Urednik Kulturno-obrazovnog i religijskog programa Radija Republike Srpske Radmila Karanović

Kompletan razgovor možete poslušati i OVDЈE.