latinica  ћирилица
02/01/2021 |  19:11 ⇒ 03/01/2021 | 08:26 | Autor: RTRS

Treći put u nepuna dva mjeseca zapaljena kuća Borislava Berjana u Sarajevu (FOTO/VIDEO)

U Sarajevu je ponovo zabilježen napad na srpsku imovinu.
Zapaljena kuća u naselju Doglodi - Foto: RTRS
Zapaljena kuća u naselju DoglodiFoto: RTRS

U naselju Doglodi, treći put u kratkom vremenskom periodu, zapaljena je kuća Borislava Berjana, koji s porodicom nakon dejtonskog egzodusa živi u Višegradu.

Foto: RTRS

Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogosaca spriječena je veća šteta, a sarajevska policija izvršila je uviđaj.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić rekao je da najnoviji napad na srpsku imovinu u Sarajevu predstavljaju direktan atak na povratak, pomirenje i stvaranje mirnog i bezbjednog društva.

- Ovdje će se moj unuk vratiti, kad tad. Moj Kosta, koji nosi pradjedovo ime. Ovo je njegova djedovina, pradjedovina - tako je zborio Borislav nakon prve dvije paljevine, u novembru prošle godine, potresen ali pun nade da će se s porodicom vratiti na svoje.

Na upornost da sačuva djedovinu za pokoljenja, uslijedio je odgovor od njemu nepoznatih vandala.

Umjesto vatrometa, nebo u novogodišnjim noćima osvijetlio je podmetnuti požar. Umjesto lijepih želja, brige za Berjane u Doglodima.

Foto: RTRS

- Sinoć u 18.20 dobijem informadžciju da gori kuća uveliko, na moj 72. rođendan, to mi je čestitka. Sada smo našli tamo tri gume da su gorile, a ubjeđuju me iz policije da moram to zaštit, da su to migranti uradili - priča Borislav.

Komšije kažu da rijetko ili nikako ne viđaju ilegalne imigrante u naselju, što isključuje mogućnost da su oni podmetnuli požar.

Borislav je ubijeđen da njegova istrajnost da sačuva imovinu i nacionalnost motiviše "piromane".

- Rečeno mi je doslovce iz MZ Doglodi i policije, neću da ih imenujem, da mi ne valja ime i prezime. Јa svoje ime i prezime nikada neću promjeniti, niti se stidim niti se bojim - kategoričan je Borislav.

Foto: RTRS

Resorni ministar u Savjetu ministara Miloš Lučić apeluje na policiju i nadležna tužilaštva da se počinioci pronađu i kazne, jer se preostali Srbi u naselju Doglodi ne osjećaju bezbjedno i žive u strahu za život i imovinu.

Sarajevska policija obavila je uviđaj, a ni prethodna dva slučaja paljenja porodične kuće Borislava Berjana nisu rasvijetljena.