latinica  ћирилица
04/01/2021 |  14:24 ⇒ 14:47 | Autor: SRNA

Okolić: Dostavljene šatore niko neće da preuzme

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić rekao je Srni da su Oružane snage BiH i ovo Ministarstvo za migrante u izbjegličkom kampu Lipa obezbijedili pomoć u šatorima, ćebadima i vrećama za spavanje, ali da postavljene šatore još niko neće da preuzme, zbog čega ih u ovom trenutku obezbjeđuju pripadnici vojne policije.
Mirko Okolić (Foto: srpskacafe.com) -
Mirko Okolić (Foto: srpskacafe.com)

- Naša je nadležnost bila da mi te šatore nekome predamo, kao i vreće i ćebad koje smo već predali. Šatore, izgleda, niko, zbog odgovornosti, neće da primi jer, ako se danas-sutra ti zapale ili pocijepaju, onda neko to mora da nadoknadi. Za sada, svi bježe od toga da ih prime, a šta će se desiti zbog potreba koje su se ukazale - vidjećemo u toku dana ili kasnije - rekao je Okolić.

Okolić je naveo da su do sada ustupili 10 plus 10 šatora za smještaj 800 lica.

- Kažem 10 plus 10 jer je riječ o različitim tipovima šatora. U tih 20 polja /šatora/ može da se smjesti 800 lica. Međutim, to još niko nije preuzeo - rekao je Okolić.

Okolić je ukazao da je zbog takvog odnosa i situacije vojna policija Oružanih snaga BiH prinuđena da obezbjeđuje tu opremu iako to nije u njihovoj nadležnosti.

Okolić je naveo da su Civilnoj zaštiti grada Bihaća predali 820 ćebadi i 300 vreća za spavanje.

- To je ono što su Oružane snage i Ministarstvo odbrane uradili po zahtjevu korisnika i po odobrenju Predsjedništva BiH - istakao je Okolić.

Na pitanje da li je oprema koju su u Lipu poslale Oružane snage, odnosno Ministarstvo odbrane, te kako se migranti ponašaju u svemu tome s obzirom na negodovanja sa njihove strane, čemu javnost svjedoči posljednjih dana, Okolić kaže da Ministarstvo ne ulazi u to da li je dovoljno opreme ili nije, ali da je toliko od njih traženo i da su toliko isporučili.

- Neko drugi bi trebao da procijeni kakva je situacija sa migrantima, ali kao obični građani možemo samo konstatovati da je situacija u najmanju ruku čudna. Koliko im opreme treba, do njih je, ali je najveći problem što nema toga ko bi cijelom situacijom mogao da koordiniše i zbog takvog odnosa prema svemu tome i dešavaju se ovakve stvari da se i Oružane snage BiH sa svojim sredstvima moraju uključivati - naglasio je Okolić.

Okolić je rekao da je kompletna situacija sa migrantskom krizom čudna, da se cijele godine "provlači" i da se do sada nije mogla riješiti.

- Kriza je eskalirala da je sada zaista veliki problem - upozorio je Okolić.

Okolić smatra da nije ormalno da Oružane snage obezbjeđuju takvu lokaciju.

- Sve to treba da Oružane snage predaju prema nekome ko će to preuzeti - rekao je Okolić.

Okolić je naglasio da oni nisu nadležni da u te objekte useljavaju migrante i da, prema informacijama koje imaju, migranti još nisu tu useljeni.