latinica  ћирилица
04/01/2021 |  19:02 ⇒ 05/01/2021 | 07:54 | Autor: RTRS

Počinje gradnja privremenog migrantskog kampa Lipa (VIDEO)

Pokušaj ubistva u bihaćkom naselju Prekounje! Osumnjičen je Marokanac. U sagorjelom šatorskom naselju Lipa, više stotina migranata odbija da useli u šatore koje su obezbijedile Oružane snage. Počinje uspostavljanje privremenog kontejnerskog kampa.
Lipa - migranti - Foto: RTRS
Lipa - migrantiFoto: RTRS

U Cazinsku ulici u Bihaću, bez ulične rasvjete i sa mnogim napuštenim kućama, migranti su unijeli strah u domove mještana.

Pokušali su da uđu u kuću u kojoj živi sama žena.

Njenom pozivu za pomoć odazvao se komšija, koji je, navode očevici, zadobio veći broj ubodnih rana u stomak i u predjelu glave.

Djelo je okvalifikovao kao ubistvo u pokušaju, a od troje migranata, dva muškarca i žene, zatečenih na licu mjesta, jedan je osumnjičen.

Nakon što mu se stabilizuje zdravstveno stanje, trebalo je da bude saslušan i povrijeđeni mladić.

- Radi se o 34-godišnjaku koji je imao povredu nanesenu hladnim oružjem u predjelu stomaka, a nakon ukazane pomoći povrede su konstatovane kao teške tjelesne povrede - rekao je Ale Šiljdedić, portparol MUP Unsko – sanskog kantona.

Stanovnici Bihaća uznemireni su i neizvjesnom sudbinom migranata u spaljenom šatorskom naselju Lipa. Danima dežuraju ispred Bire, da bi spriječili njihovo useljenje u pogone nekadašnje fabrike. Oružane snage podigle su novo šatorsko naselje u Lipi.

- U improvizovanom kampu biće osigurani osnovni uslovi za život, do opremanja privremenog prihvatnog centra Lipa, koji je uspostavljen ranijom odlukom Savjeta ministra. U toku sutrašnjeg dana već će biti pokrenute konkretne aktivnost - navedeno je u Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Nezvanično saznajemo, migranti uz odbijanje obroka ne žele da usele u šatore. Osim toga, niko ne želi da preuzme odgovornost za imovinu Oružanih snaga.

- Čini mi se da od tog prijema svi bježe, da to ne bude zvaničan prijem, pa ako se desi da se šatori zapale, oštete, da to ne bude ničija odgovornost nego jednostavno da bude šteta Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama. Međutim, mi na to ne možemo pristati, za sada obezbjeđujemo te šatore i čekamo ko će ih prihvatiti - istakao je Mirko Okolić, zamjenik ministra bezbjednosti.

Dok vojna policija čuva šatore, MUP Unsko-sanskog kantona obezbjeđuje Lipu.

- Migranti rotestuju, odbijaju hranu, nisu zadovoljni smještajem, postavljaju uslove, možda čak i prebacivanje u zemlje zapadne Evrope - pojasnio je Šiljdedić.

Vrata Evrope za migrante ni da se otškrinu. Zvaničnici Evropske unije daće i dodatnih tri i po miliona evra, za podršku ugroženim izbjeglicama i migrantima, ali humanitarna katastrofa u Lipi i dalje je problem BiH.

- Situacija u Unsko-sanskom kantonu je neprihvatljiva. Adekvatan smještaj za zimski period je osnovna pretpostavka za humane životne uslove, a koje je potrebno obezbijediti u svakom trenutku. Lokalne vlasti treba da na raspolaganje stave postojeće objekte i osiguraju i privremeno rješenje dok se kamp Lipa ne izgradi u trajni objekat - poručio je Žosep Borelj, potpredsjednik Evropske komisije.

Uzalud finansijska podrška. Gotovo 90 miliona evra, koliko su dali BiH od 2018. godine, otišlo je niz vjetar, jer migrante ni gostoprimstvo ne bi zadržalo u BiH. Gomilaju se na pragu Evropske unije, u Unsko sanskom kantonu, gdje ih je i danas blizu četiri hiljade.