latinica  ћирилица
05/01/2021 |  08:29 ⇒ 10:24 | Autor: RTRS

Ćeranić: Potrošeno 90 miliona KM na migrante, a to se ne vidi na terenu (VIDEO)

Migranti žive u nenormalnim uslovima. Trenutna situacija u kampu Lipa nije ni malo dobra, poručio je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Migrantski kamp Lipa - Foto: klix.ba
Migrantski kamp LipaFoto: klix.ba

- Migranti za pranje koriste vodu iz potoka. Međunarodna organizacija za migrante dostavlja im ogrijev, koji oni koriste za paljenje vatri oko kojih se noću griju. Sve više je kriminalnih aktivnosti, prodaje se voda, punjenje mobilnog telefona naplaćuje se tri KM, potom brojna ilegalna krijumčarenja preko granica - istakao je Ćeranić.  

On ističe da postoji "trugao" koji ne funkcioniše dobro, kada je u pitanju migrantska kriza.

- To su Savjet ministara, kanton Bihaća i Međunarodna organizacija za migrante, u tom trouglu treba tražiti odgovor i zašto nastaju brojni problemi - rekao je Ćeranić.

Po njegovim riječima, migranti neće da sarađuju sa nadležnima, neće da se usele i da prihvate šatore koje su postavile Oružane snage.  

 - U kakvoj mi to zemlji živimo, kada čujete, da je potrošeno preko 90 miliona KM u smještaj migranata, a to se uopšte ne vidi na terenu. Loptica se prebacuje sa jednih na druge, a trpe migranti, građani Bihaća. Samo na području tog grada napravljeno je oko 3.000 krivičnih djela, koji su vezani sa migrantima - ističe Ćeranić.  

Ćeranić napominje da građani Bihaća žele migrante što danje od svog grada, dok EU ne želi migrante u svom dvorištu.

- Јedno od rješenja je dogovor sa vladom Pakistana, ali za sada samo njih 50 se vratilo u tu zemlju. Sada je zima, rijeke su hladne, pa i nema prelazaka migranata preko Drine, ali kako će biti kada vrijeme otopli, možemo samo da zamislimo - tvrdi Ćeranić.

Iako stižu pritisci da se i Republika Srpska uključi u rješavanje tog problema, on ističe da je stav institucija Srpske i te kako poznat.  

 

- Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je u više navrata naglasio da neće dozvoliti postojanje migrantskih kampova na teritoriji Republike Srpske, i to je činjenica koja se vidi i na terenu - zaključio je Ćeranić.