latinica  ћирилица
05/01/2021 |  18:59 ⇒ 06/01/2021 | 20:24 | Autor: RTRS

Višegrad: Uklonjeno više od 100 kubika plutajućeg otpada (VIDEO)

Na gornjo-drinskom jezeru iznad brane Hidroelektrane Višegrad počelo je otklanjanje plutajućeg otpada, koje je prijetilo da izazove ekološku katastrofu.
Višegrad: Čišćenje plutajućeg otpada - Foto: SRNA
Višegrad: Čišćenje plutajućeg otpadaFoto: SRNA

Danas je dogovoreno da će, zajedno sa Hidroelektranom Višegrad, i Elektroprivreda Srbije narednih dana raditi na uklanjanju otpada koji bi mogao da ugrozi rad višegradske Hidroelektrane.

Od ranih jutarnjih časova specijalizovani tim uklonio je preko 100 kubika plutajućeg otpada.

- Danas smo krenuli sa saniranjem problema koji je nastao usled pucanja lančanice kilometar uzvodno. Ekipa HE je na terenu, angažovali smo mehanizaciju i ljudstvo na riješavanju problema - rekao je Nedeljko Perišić, direktor HE na Drini.

Na sastanku u Bajinoj Bašti postignut je dogovor prema kojem će u rješavanje problema biti uključena i preduzeća iz Srbije.

- Potpisan je ugovor između EPS-a i Drinsko-limskih hidroelektrana sa izvođačem radova i već za par dana izvođač će biti uveden u posao, kako bismo zajedno sanirali problem plutajućeg otpada - naveo je Perišić.

Prije dvije godine u Višegradu je održan trilateralni sastanak o rješavanju problema divljih deponija u gornjem slivu rijeke Drine, ali se nije daleko odmaklo

- Na tom sastanku su dogovoreni konkretni koraci i zaista smo svi mislili da je na pomolu rješenje tog problema kada je dogovoreno formiranje dvije radne grupe - kaže Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srpske.

Grupe su trebalo da utvrde tačan broj divljih deponija, mahom u slivu rijeke Lim.

- U nekoliko navrata iz Ministarstva smo slali razne upite u Crnu Goru i Srbiju. Međutim, nakon toga nisu prduzete nikakve aktivnosti - dodaje ona.

U Sarajevu će 11. januara biti održan sastanak kojem će prisustvovati predstavnici preduzeća HE na Drini, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Očekuje se da bude pokrenuta inicijativa za novi hitni sastanak predstavnika tri zemlje, kako bi konačno bio riješen višedecenijski problem plutajućeg otpada u gornjem slivu Drine.