latinica  ћирилица
07/01/2021 |  08:24 ⇒ 08:59 | Autor: RTRS

Dalmatinsko selo Štikovo, svetionik tradicije i vjere (VIDEO)

U dalmatinskom selo Štikovo, u kojem, pored malobrojnih Hrvata, danas živi svega dvadesetak Srba. U selu postoje dva hrama, jedan rimokatolički a drugi pravoslavni, a oba su posvećena Svetom Luki. Štikovljani su prije nekoliko vijekova svi bili pravoslavne vjere, ali ih je u određenom trenutku istorija razdijelila na pravoslavne i rimokatolike, na Srbe i Hrvate.
Selo Štikovo - Foto: RTRS
Selo ŠtikovoFoto: RTRS

Na 16 kilometara od Drniša, u prostranoj kotlini podno Kozjaka i Svilaje, ugnijezdilo se selo Štikovo. Prije posljednjeg rata u selu je živjelo preko tri stotine Srba. Danas ih je 15 puta manje. U Štikovu je danas malo i Srba i Hrvata. Svako od njih nosi svoju poslijeratnu muku.

U selu su danas dva hrama, jedan pravoslavni drugi rimokatolički, a obje posvećene Svetom Luki. Korijen ovdašnjih ljudi je isti, ali ih je u jednom istorijskom trenutku vjera razdvojila.

Nenadići su se vratili u Štikovo nakon nekoliko decenija života u Srbiji. U Kostolcu na Dunavu živjeli su 43 godine. Obnovili su staru roditeljsku kuću i započeli novi život u selu gdje su se rodili i odrasli.

Međunacionalnih problema odavno nema. I Srbi i Hrvati nose svoju muku, ćute i ne žale se. Nisu ni navikli, jer znaju da ih niko ne bi ni čuo. Mir je najbitniji, a dok je mira biće i života, kakvog – takvog, kažu u Štikovu, jer većih problema odavno nema.

Živjeće Štikovo čak i ako se u njemu više ne bude viorio dim ni iz ijedne kuće. Živjeće ovo selo, bar u sjećanju njegovih Štikovljana, koji su, danas, razasuti širom zemljinog šara. Sve dok je tako, trajaće i hram Svetog Luke, da svjedoči i opominje, da priziva i doziva, čuvajući u svojoj porti grobove onih koji su sebe utkali u voljeno selo.