latinica  ћирилица
07/01/2021 |  11:16 ⇒ 11:51 | Autor: SRNA

Novi Grad: Osnovac objavio zbirke proze i poezije, uskoro počinje da piše roman

Učenik devetog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" Novi Grad Slobodan Drljača objavio je svoju drugu knjigu "Sve će ti reći snovi", a uskoro počinje da piše roman.
Slobodan Drljača - Foto: SRNA
Slobodan DrljačaFoto: SRNA

Za razliku od prve knjige koja je zbirka proznih tekstova, drugo djelo je zbirka poezije.

Slobodan je rekao Srni da se pisanjem počeo baviti spontano, prvo za literarne konkurse.

- Sjećam se da je prvi konkurs bio povodom Svetog Save. Zatim su se konkursi nizali i ja sam shvatio da bih možda nekad mogao da se bavim pisanjem, ali nisam slutio da ću tako brzo objaviti knjigu - naglašava on.

Prvo djelo "Djetinjstvo", koje je promovisano u OŠ "Sveti Sava" u novembru prošle godine, nastalo je kao rezultat njegovog doživljaja pročitanih djela.

- Kad bih pročitao neko djelo, sabrao bih svoj doživljaj u priču i to se skupljalo. I dalje sam mislio da će to poslužiti samo za neke konkurse - priča Slobodan Drljača.

Knjiga poezije "Sve će ti reći snovi", objavljena nedavno, ima nekoliko ljubavnih pjesama, ali se Slobodan, uglavnom, bavi analizom.

- U svojim pjesmama analiziram likove iz djela drugih pisaca, posvetio sam se čovjeku, liku. U "Djetinjstvu" sam analizirao svoj doživljaj cijelog djela, a u drugoj knjizi, analizom lika, njegovog karaktera - ističe Slobodan.

On priča da je nevjerovatan doživljaj bio uzeti u ruke svoju prvu objavljenu knjigu.

- Sav trud i rad su se materijalizovali i ja sam na početku samo gledao u knjigu - kaže Slobodan.

On dodaje da ima običaj da poklanja svoje knjige, ali da to ne stavlja u prvi plan, već da želi da ga ljudi prvo upoznaju.

Obje knjige objavljene su u štampariji "Art print".

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Marina Ovuka kaže da Slobodan ima specifičan doživljaj svijeta, te da analiza kojom se bavi dolazi do izražaja u njegovim djelima.

- Skroman je, ne ističe se. Mislim da je to dijete koje ima mnogo toga da kaže i da su pred njim velika djela - dodaje Ovuka.

Nastavnik srpskog jezika Sanja Šević smatra da je teško, nakon čitanja Slobodanovih pjesama, povjerovati da je autor učenik osnovne škole.

- On je jedno jednostavno dijete, ali je veoma usmjeren i razmišlja mnogo ozbiljnije od vršnjaka. Velika mi je čast i zadovoljstvo da predajem srpski jezik Slobodanu Drljači - ističe Ševićeva.

Slobodan Drljača uključen je u brojne školske aktivnosti, a, nakon zbirki proze i poezije, uskoro počinje da piše roman.