latinica  ћирилица
08/01/2021 |  08:15 ⇒ 09:09 | Autor: SRNA

Na Božić opljačkana srpska kuća na Kosmetu

Nepoznati počinioci su na Božić obili i opljačkali kuću srpske porodice Vučković iz sela Babin Most, kod Obilića, na Kosmetu iz koje su odnijeli dječiju garderobu.

Posebno uznemirava činjenica da je do ove pljačke došlo baš na dan kada ova porodica, kao i ostali pravoslavni vjernici, proslavljaju Božić, jedan od svojih najvažnijih vjerskih praznika, saopšteno je iz iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Obijen je prozor i izvršena premetačina kuće Dejana Vučkovića, koji se u tom trenutku sa porodicom nalazio u Kosovskoj Mitrovici.

Ovo je već drugi put u dvije godine da je kuća porodice Vučković na meti lopova, a ni prošli put za ovo djelo niko nije odgovarao.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahtijeva od prištinskih institucija da počinioci ovog, ali i svih drugih zločina protiv Srba na Kosovu i Metohiji budu otkriveni bez odgađanja i izgrednici najstrože sankcionisani.

- Umjesto da im se omogući da u miru proslave veliki pravoslavni praznik Božić, Srbi su danas bili mete vandala i kriminalaca. Ovo je, nažalost, realnost s kojom se gotovo svakodnevno susreću Srbi, posebno na teritoriji centralnog Kosmeta, koji su mete raznih vidova zastrašivanja, fizičkih napada, pljački - navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije napiminju da po pravilu sva ova kriminalna djela, čija su jedina i direktna meta Srbi, ostaju nerasvijetljena, jer za tim nema jasne političke volje.