latinica  ћирилица
08/01/2021 |  10:46 ⇒ 10:46 | Autor: SRNA

Migranti na otvorenom i dalje čekaju smještaj

U kampu "Lipa" kod Bihaća migranti i dalje borave na otvorenom, a smještaj za njih nekoliko stotina još nije uspostavljen iako su niske temperature i najavljen je snijeg za naredne dane.
Lipa - migranti - Foto: RTRS
Lipa - migrantiFoto: RTRS

Volonteri Crvenog krsta su podijelili hiljadu obroka, a sekretar gradskog Crvenog krsta Selam Midžić kaže da izuzetno važnu ulogu imaju donatori koji, kao i prethodnih godina, daju veliki doprinos kada je u pitanju opsluživanje migranata.

- Očekujemo u narednom periodu uz angažman IOM-a i svih službi BiH da će proraditi i taj smještajni kapaciteti, tako da će sve to biti drugačije. Neće to biti kako treba, ali iz ovoga treba izvući neke pouke i uraditi sve da njima bude bolje - rekao je Midžić.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona ističu da je bezbjednosna situacija na terenu zadovoljavajuća, prenosi BHRT.

Resorni ministar Nermin Kljajić očekuje da će šatori koje su postavile Oružane snage biti osposobljeni za boravak migranata za dva do tri dana, ali i da će se odmah krenuti sa izgradnjom kampa za dugoročni boravak migranata.

- Prema našoj procjeni, njih je sad gore trenutno između 600 i 700, a mi se nadamo da će se, premještanjem migranata u ovo šatorsko naselje, istovremeno krenuti sa izgradnjom kontejnerskog prihvatnog centra i da će to pitanje biti riješeno u naredna tri mjeseca - rekao je Kljajić.

Ipak, dodao je on, i kada se šatori osposobe, potrebno je obezbijediti mnogo stvari da bi situacija na terenu bila zadovoljavajuća.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je da se angažuje zaštitarska agencija neophodna radi obezbjeđenja bezbjednosnih uslova za boravak migranata, kao i osoblje IOM-a koje bi bio na raspolaganju da se obezbijedi neophodna oprema u vidu generatora električne energije, agregata i sanitarnih čvorova.

Јoš se čeka odluka Predsjedništva BiH o pokretu jedinica, a prije svega inženjerijskog voda Oružanih snaga koji bi trebalo dati doprinos u uređenju ovog lokaliteta.