latinica  ћирилица
08/01/2021 |  11:03 ⇒ 12:59 | Autor: SRNA

Cvijanović: BiH ne treba visoki predstavnik koji lobira samo za jednu stranu (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je stav Srpske da BiH više ne treba visoki predstavnik ovakav kakav jeste i koji se upliće u dnevno-političke stvari, daje teške kvalifikacije, doprinosi neredu i lobira samo za jednu stranu.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

Cvijanović je rekla da je BiH neophodno da se razvija, izvršava svoje obaveze na evropskom putu i stvara partnerski odnos sa EU, čemu je prepreka upravo ovakav visoki predstavnik.

- Stoga, ne vidim razlog za njegovo postojanje - rekla je Cvijanović.

Navela je da visoki predstavnik jeste dejtonska kategorija, ali da bi ta pozicija i funkcija vremenom trebala da nestane sa scene.

- I da visoki predstavnik ne bude neko ko će svako malo da prijeti, piše neke lažne izvještaje, svrstava se na jednu stranu i doprinosi neredu umjesto onome što jeste njegov mandat i opis posla, a to je da koordiniše i olakšava određene stvari i procese, bude na usluzi i prijatelj svima - pojasnila je Cvijanović.

Podsjetila je da se aktuelni visoki predstavnik i mnogi njegovi prethodnici nisu ponašali partnerski i držali se svog mandata, već su brutalno mijenjali Ustav i zakone, kažnjavajući ljude i slično.

- Da su se pridržavali mandata, danas se o tome ne bi vodila polemika. Možda bi postojala funkcija visokog predstavnika, ali on bi bio neko ko pruža dobre usluge EU, a ne opasna smetnja svemu što je naš razvojni put i u okviru procesa evrointegracija - rekla je Cvijanović.

Smatra da bi visoki predstavnik ili trebalo da nestane apsolutno ili da se, ako je već dejtonska kategorija, drži mandata i ne upliće u dnevno političke stvari, ne iznosi i ne daje teške kvalifikacije i ne svrstava se i ne lobira samo za jednu stranu u BiH s obzirom da je ovo višenacionalna zajednica gdje je potrebno da se poštuju prava svih.