latinica  ћирилица
08/01/2021 |  13:55 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Milutinović: Spriječiti ugrožavanje i devastiranje Srpske

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Milovan Milutinović u čestitki, povodom 9. januara - Dana Republike, pozvao je sve patriotske snage da stanu na branik otadžbine i da spriječe ugrožavanje, omalovažavanja i devastiranje Republike Srpske.
Milovan Milutinović - Foto: RTRS
Milovan MilutinovićFoto: RTRS

- Ovogodišnji 9. januar - Dan Republike Srpske obilježavamo u vrijeme bezobzirnih nastraja bošnjačkih krugova na našu slobodu, dostojanstvo i otadžbinu Republiku Srpsku koji nastoje da uz pomoć nekih probuđenih međunarodnih krugova ostvare svoje ratne ciljeve - istakao je Milutinović u čestitki.

On je naveo da se nastoji zabraniti obilježavanje Dana Republike, traži ukidanje Republike Srpske i svođenje srpskog naroda na manjinu u BiH oduzimajući mu slobodu i dostojanstvo, čemu se mora suprotstaviti jedinstvom patriotskih snaga i odlučnim odbacivanjem ucjena.

Milutinović je naglasio da su "srpske majke, očevi, kćeri i braća zbijeni u patriotski stroj institucija vlasti i Vojske Republike Srpske tokom odbrambeno-otadžbinskog rata stvarali i odbranili Republiku Srpsku".

- U njene temelje ugrađeni su životi više od 24.000 naših saboraca - najboljih sinova i kćeri našeg naroda. Njihove žrtve se ne smiju zaboraviti i one nas stalno opominju, ali i nadahnjuju da spriječimo ugrožavanje i devastiranje Republike Srpske - poručio je Milutinović.

On je napomenuo da u tome posebnu ulogu imaju izabrani predstavnici i institucije Republike Srpske, kao i predstavnici srpskog naroda u zajedničkim institucijama gdje taj otpor mora biti najveći.

Čestitajući Dan Republike Srpske građanima, ogranizacijama i institucijama Srpske, porodicama poginilih boraca, invalidima, i svim borcima i starješinama Vojske Republike Srpske, Milutinović ih je pozvao da zajedno grade slobodnu, mirnu i prosperitetnu Republiku Srpsku.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.