latinica  ћирилица
08/01/2021 |  14:14 ⇒ 14:22 | Autor: RTRS

Karan: Srpska rođendan dočekuje sa stabilnim institucijama

Republika Srpska 29. rođendan dočekuje sa stabilnim institucijama koje su položile ispit i u uslovima pandemije korona, pa će i program obilježavanja godišnjice biti prilagođen postojećim mjerama, rekao je u emisiji "Otvoreno rečeno" Radija Srpske, generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

On je istakao da su kontinuirani pritisci na Republiku Srpsku, koji traju još od potpisivanja Dejtona, pa do odluka Ustavnog suda kojim je pokušano da se negira postojanje Srpske i njen rođendan. Karan je naglasio da je referendum o trajnom obilježavanju 9. januara - Dana Republike Srpske prije pet godina, potvrdio stabilnost institucija i odlučnost građana da brane svoju Republiku.

Istorijska je činjenica da je Republika Srpska nastala prije ratnih sukoba u BiH, istakao je Karan, koji je i profesor ustavnog prava.

Svi pritisci OHR-a, Ustavnog suda BiH i međunarodne zajednice, kaže, nemaju osnova, dodajući da Srpska ostaje stabilna, slaveći tako i svoje praznike.

- Imamo povjerenje u naše institucije, jer se odupiru svim pritiscima međunarodne zajednice koje su usmjerene protiv interesa Srpske, počevši od 2006. godine i "aprilskog paketa2, reforme policije, odluka Ustavnog suda, ali je s tim u vezi 2016. godine proveden i referendum koji je pokazao snagu našeg naroda i institucija - naveo je Karan.

Govoreći o aranžmanu sa MMF-om, istaknuto je da je Srpska u fazi pregovaranja sa ovom finansijskom institucijom oko novog finansijskog aranžmana, ali da ni u ovim okolnostima pregovori nisu lišeni političkih uslovljavanja.

- Žalosno je da u vrijeme pandemije, da se jedna takva situacija koristi kako bi se prenijele nadležnosti na nivo BiH, ali Republika Srpska ima i druge načine da dođe do sredstava i pregovori su u toku - rekao je Karan.

Karan je naglasio da pandemija virusa korona pritom nije usporila rad zdravstvenog sektora i institucija, navodeći da je Srpska prva u redu čekanja za nabavku vakcine protiv kovida 19.

- Republika Srpska je uplatila sredstva za 400 hiljada doza. Nalazi se među 88 svjetskih zemalja koja su poručile vakcine u borbi protiv kovida 19. Očekujemo uskoro da vakcine stignu - istakao je Karan.

Kako su iz nadležnih institucija istakli, vakcine u borbi protiv pandemije u Srpsku bi trebalo da stignu najkasnije u prvom kvartalu ove godine, potvrdio je Karan.

Cijelu emisiju "Otvoreno rečeno" možete poslušati u programu Radija Republike Srpske od 17.00 časova.