latinica  ћирилица
08/01/2021 |  14:15 ⇒ 14:16 | Autor: SRNA

Tužilaštvo u Hagu protiv ukidanja pritvora Tačiju

Specijalno tužilaštvo za zločine OVK usprotivilo se zahtjevu odbrane nekadašnjeg komandanta terorističke OVK i donedavnog predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da mu bude ukinut pritvor i dozvoljena odbrana sa slobode.

Specijalni sud odluku o zahtjevu Tačijeve odbrane treba da donese narednih dana.

Tužilaštvo se usprotivilo i zahtjevu odbrane Redžepa Seljimija i Јakupa Krasnićija za puštanje na slobodu, ističući da nikakve alternativne mjere ili uslovi pod kojima bi bili pušteni na slobodu ne umanjuju rizike da će pobjeći ili ometati istrage.

Tužilaštvo je u podnesku detaljno obrazložilo kako je Tači pokušavao da podriva rad Specijalizovanih vijeća i tužilaštva na različite načine, te navelo rizike od ukidanja pritvora.

U podnesku se podsjeća da je Tači posljednjeg dana na funkciji predsjednika, 4. novembra, dao pomilovanje optuženim članovima tzv. OVK-a Špresim Ukaju i Bekim Silaju, osuđenim za ratne zločine, što dodatno odslikava rizike.

Iz Tužilaštva navode da i dalje stoje razlozi za pritvor, jer postoji opasnost da će Tači pobjeći kako bi izbjegao suđenje, da će nastaviti da ometa postupke pred Specijalizovanim većima, uključujući - uticanje na svjedoke, žrtve ili saradnike.

- Razlog za pritvor je i ozbiljnost krivičnih djela za koja se tereti i činjenica da mu za to prijeti kazna doživotnog zatvora, kao i njegove lične karakteristike, prošlo ponašanje, sredina i uslovi u kojima živi - navelo je tužilaštvo, uz podsjećanje da je Tači optužen za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti zajedno sa nekadašnjim članovima glavnog štaba teroristčke OVK Kadrijem Vesljijem, Redžepom Seljimijem i Јakupom Krasnićijem.

U podnesku se podsjeća da je Tači optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti širom 40 mjesta u kojima su ljudi neosnovano hapšeni, mučeni i ubijani, te da ti zločini mogu za sobom povući kaznu doživotnog zatvora, prenio je Tanjug.

Tužilaštva smatra da i dalje postoji rizik da će Tači ometati postupke, jer njegove bivše i sadašnje funkcije omogućavaju mobilizaciju ogromnih mreža podrške, zatim jer je javno napadao Specijalizovana vijeća Kosova i pokušao da ih obezakoni, kao i jer je uložio napore da utiče na potencijalne svjedoke.

U podnesku se napominje da na Kosovu vlada klima zastrašivanja svjedoka koji treba da svjedoče protiv članova tzv. OVK, da ni sud ni tužilaštvo nemaju resurse za adekvatno praćenje kretanja optuženih po Kosovu, koji bi bili privremeno pušteni da se brane sa slobode, kao i da se Euleksov mandat ne proteže na nadgledanje uslova puštanja, niti ima resurse za to.

Odbrana nekadašnjeg komandanta tzv. OVK Hašima Tačija zatražila je početkom decembra od Specijalizovanih vijeća Kosova da mu omoguće privremeno puštanje na slobodu, pa i kućni pritvor, sa ili bez dodatnih mjera, kojima će biti obezbijeđeno njegovo pojavljivanje pred sudom.

U optužnici protiv Tačija i ostalih se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema navodima, ta djela su izvršili pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv terorističke OVK.