latinica  ћирилица
08/01/2021 |  22:22 | Autor: SRNA

Bajden smatra da Tramp nije pogodan za posao predsjednika

Novoizabrani američki predsjednik DŽozef Bajden rekao je danas da aktuelni predsjednik Donald Tramp nije pogodan za svoj posao ali je u više navrata odbijao da prihvati sve jače pozive Demokratske stranke za njrgov opoziv.

Bajdenovi komentari objavljeni su nakon sastanka između predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nensi Pelosi i predstavnika demokrata radi razmatranja nove runde procesa opoziva Trampa nakon upada u zgradu Kongresa.

- Dugo sam razmišljao o tome da predsjednik Tramp nije pogodan za taj posao. Zato sam se i kandidovao - rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Delaveru.

Prema njegovim riječima, da je Trampu preostalo šest mjeseci mandata, onda bi trebalo učiniti sve što je neophodno da on ne ostane na toj dužnosti, ali on je naglasio da je sada svu pažnju usmjerio na preuzimanje dužnosti predsjednika jer je do inauguracije ostalo manje od dvije sedmice.

Tramp sa funkcije odlazi 20. januara kada će Bajden biti inaugurisan. Tramp bi eventaulnim opozivom bio spriječen da se ponovo kandiduje 2024. godine.

U slučaju opoziva, Tramp bi bio jedini američki predjendik koji je dva puta opozvan.

On je opozvan u Predstavničkom domu krajem 2019. godine ali je taj proces odbijen u Senatu početkom 2020. godine.