latinica  ћирилица
08/01/2021 |  22:36 ⇒ 22:36 | Autor: SRNA

Mitropolit Porfirije dočekao pomoć Beograda za stanovnike Petrinje

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije dočekao je pomoć grada Beograda koja je upućena Petrinji, a sastoji se od 22 montažne kuće namijenjene porodicama koje su nakon razornog zemljotresa ostale bez svojih domova.
Mitropoli zagrebačko-ljubljanski Porfirije - Foto: RTRS
Mitropoli zagrebačko-ljubljanski PorfirijeFoto: RTRS

Mitropolit Porfirije izrazio je zahvalnost Srpske pravoslavne crkve gradu Beogradu i drugim institucijama i pojedincima na pomoći Petrinji i Glini, dodajući da je potrebno još montažnih kuća, jer je veliki broj ljudi u zemljotresu ostao bez domova.

On je rekao da je potrebno ljudima koji su u zemljotresu izgubili krov nad glavom obezbijediti da se smjeste i prespavaju.

- Ima dosta starijih. Noći provode u automobilima i to ne samo oni kojima su domovi srušeni, nego i oni gde bi se možda i moglo prespavati, ali zbog straha od stalnih ponavljanja zemljotresa ne usuđuju se da provedu noć u domovima - dodao je mitropolit Porfirije.

On kaže da je do sada dovezeno oko 40 kontejnera, a da u međuvremenu stižu i druge donacije, kao što je donacija Pokrajine Vojvodine, ali i privatne donacije, prenosi RTS.

- Sad pokušavamo da ono što je najurgentnije obezbedimo i doprinesemo opštoj akciji države Hrvatske u rešavanju najosnovnijih potreba - rekao je mitropolit Porfirije.

On očekuje da će Crkva isporučiti ukupno stotinjak kontejnera, ali dodaje da će pored kontejnera, biti potrebno još pomoći za narod u zemljotresom pogođenom području.

- Biće potrebno, kada se budu gradili domovi, da i tu Crkva i druge srpske institucije priteknu u pomoć koliko je moguće. Očekujemo da će najveći teret zapravo podneti država - rekao je mitropolit Porfirije.

On je naglasio da je važno da predstavnici Crkve posjete ljude u mjestima pogođenim zemljotresom kako bi ih ohrabrili i da bi im pokazali brigu, da znaju da neće biti prepušteni sami sebi.

- Zemljotres kao elementarna prirodna nepogoda, kao i pandemija, ne zna ko je ko, ne bira i ne deli ljude po načinu na koji se mole Bogu, kojoj crkvi pripadaju i kom narodu, sve se jedinstveno tretira. Tako se i mi u ovom trenutku trudimo da budemo otvoreni za sve kojima je pomoć potrebna - poručio je mitropolit Porfirije.

On je dodao da će im u ovom trenutku, ipak, veća briga biti pravoslavni vjernici i Srbi, ali i da nikoga neće preskočiti u pružanju pomoći.

Opisujući situaciju u Petrinji i mjestima pogođenim zemljotresom, mitropolit Porfirije kaže da sve djeluje vrlo dramatično, kao biblijska kataklizma, dodajući da je i mnogo hramova koji su do temelja porušeni u zemljotresu.

- Smatramo da u ovom trenutku treba da pomognemo ljudima, a kada se život vrati u normalne tokove gradićemo hramove - naveo je mitropolit Porfirije.

Petrinja je 29. decembra bila epicentar snažnog zemljotresa jačine 6,3 stepena Rihterove skale, koji je teško oštetio infrastrukturu tog i okolnih mjesta, a poginulo je sedmoro ljudi.