latinica  ћирилица
09/01/2021 |  09:03 | Autor: SRNA

Da u popis bude uključeno izjašnjavanje o vjeri i naciji

Savez Srba Slovenije najavio je da će od zvanične Ljubljane zatražiti da u popis stanovništva ove godine bude uključeno i izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, jer bi to pomoglo da Srbi dobiju dvojno državljanstvo i status nacionalne manjine.

Predsjednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović rekao je da trenutna regulativa, koja uređuje popis, ne daje mogućnost građanima da se izjasne po tim osnovama.

- Posljednji popis koji je to omogućio bio je 2002. godine i tada je pokazao da u Sloveniji živi oko 40.000 ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi. Već naredni iz 2011. godine to nije dozvoljavao - pojasnio je Kokanović za "Večernje novosti".

Predsjednik "Naprednog kluba" Čedomir Antić istakao je kako nije tačno da Srbi nisu autohtono stanovništvo na prostoru Slovenije, što je zvanično obrazloženje zbog čega ne mogu dobiti status nacionalne manjine, jer oni od ranog 15. vijeka žive u Beloj Krajini.

Srbi, iako najbrojnija manjina u Sloveniji, nemaju zvanično taj status jer se manjinama smatraju samo Italijani i Mađari.