latinica  ћирилица
09/01/2021 |  09:19 ⇒ 09:43 | Autor: TANЈUG

Kisić: Virus koristi svaku slabost i opuštanje

Vidi se lagani trend pada broja oboljelih od kovida 19, ali su brojevi i dalje visoki, upozorava ministarka rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i clanica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.
Darija Kisić Tepavčević - Foto: TANЈUG
Darija Kisić TepavčevićFoto: TANЈUG

Ona je za RTS-a, navela da, ako se poredi sa pet ili šest hiljada novooboljelih na dnevnom nivou, broj ispod dvije hljade jeste manji, ali ističe da su to i dalje izuzetno visoki brojevi i da je više od 200 ljudi na respiratorima u jako teškom stanju.

Kako je rekla, sve to pokazuje da je virus još uvijek ovdje.

- Imamo vakcinu, to jeste svetlo na kraju tunela, ali i dalje moramo odgovorno da se ponašamo, jer smo videli da virus iskoristi svaku našu slabost i opuštanje - navela je Kisić Tepavčević.

Rekla je da se sastanci Kriznog štaba održavaju redovno i da će javnost biti obaviještena o sljedećem sastanku.

Kaže i da je očigledno da će virus biti tu još izvjestan vremenski period i da moramo da se ponašamo odgovorno i savjesno.

Ministarka je prvu dozu vakcine primila 24. decembra, a drugu dozu ce primiti 14. januara.

Ističe da nije imala nikakve neželjene reakcije i da se nada da će svi građani, kada im se ukaže prilika za vakcinaciju, da se odazovu, jer to jeste spas i svjetlo na kraju tunela i jedino tako možemo da stvorimo štit za širenje virusa.

Kada je riječ o vakcinaciji u gerontološkim centrima, rekla je da je, na osnovu baze podataka, do juče vakcinisano 1.984 korisnika ili zaposlenih, i da je izdat još 841 nalog.

Rekla je da je izuzetno ponosna na zaposlene i korisnike i da su najstariji opet pokazali da se odgovorno ponašaju jer su gotovo svi zainteresovani za vakcinaciju koja je besplatna.

Ističe da su korisnici u gerontološkim centrima u prioritetnoj grupi za vakcinaciju i da službe u zavisnosti od epidmiološke situacije u centrima procjenjuju kada je najoptimalnija prilika da se što više njih vakciniše.

Navodi da su uključene i privatne i državne ustanove.

Kada je riječ o epidemijskoj situaciji u ustanovama, u ovom momentu ze zaraženo 1.408 korisnika i 675 zaposlenih, navela je ministarka.