latinica  ћирилица
09/01/2021 |  11:40 ⇒ 11:42 | Autor: SRNA

Cicović: 9. januar - simbol opredjeljenja srpskog naroda da živi u slobodi

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je Srni da se Dan Republike Srpske slavi ne samo kao dan rođenja Republike srpskog naroda u BiH, nego i kao simbol opredjeljenja srpskog naroda da živi u slobodi, u uređenom društvu.
Mlađen Cicović - Foto: Glas Srpske
Mlađen CicovićFoto: Glas Srpske

Cicović je naglasio da je važno stalno podsjećati da je Republika Srpska nastala u miru, u želji i nastojanju da nikad ne dođe do rata, nego da se svi problemi i svi sukobi riješe mirno, dogovorom, da je u ratu branjena i odbranjena, a u Dejtonu i Parizu međunarodno priznata kao samostalan dio zajedničke BiH.

On je ukazao da je 9. januar i dan sjećanja na one koji su Srpsku proglasili kao volju naroda, posebno onih koji su je branili i odbranili u često nemogućim uslovima kao kad je protivnička vojska imala pomoć izvan BiH.

- Pali borci zaslužuju sjećanje, spomenike i slavu, jer je njihovom slavom ovjenčana i naša Republika Srpska - rekao je Cicović.

On je napomenuo da ustav, zakoni, parlament, predsjednik Republike i Vlada ista prava garantuju svim drugima narodima i narodnostima koji žive i stvaraju u Srpskoj.

- I danas, poslije 29 godina, možemo biti sigurni da nema sile koja može dovesti u pitanje njeno postojanje i opstanak. Republika Srpska je danas napredniji dio BiH - i to valja vidjeti i kazati - rekao je Cicović.

On je ukazao da je pandemija virusa korona donijela probleme svima u svijetu, pa i Srpskoj, ali da vjeruje da će je pobjediti jer je "život neuništiv".

- Istorija je zabilježila mnogo epidemija i pandemija i sve je čovjek pobjedio, nadživio i ovu će. To možemo tako što ćemo se čuvati i čuvajući sebe očuvati i druge - rekao je Cicović.

On je naveo da se stoga ovogodišnja proslava Dana Republike Srpske odvija uz poštovanje svih preporuka i ograničenja koje je propisala struka.

- Najvažniji dio proslave sada je ono što svako od nas slavi u sebi, u svojoj duši, a opet i zajednička proslava je vidljiva. Svečanu akademiju pratićemo večeras u 18.00 časova na prvom programu RTRS, te i na taj način opet biti svi zajedno sa svojom Republikom Srpskom - rekao je Cicović.

Kao posebno važno je istakao da Republika Srpska svaki 9. januar slavi zajedno sa Srbijom, kako u Banjaluci, tako i u svim drugim mjestima u Republici Srpskoj, jer je Srbija svojom podrškom i pomoći prisutna u svim našim sredinama, a da se praznik obilježava i u Srbiji.

- U mnogim mjestima Srbije naša zavičajna udruženja i klubovi slave Dan Republike Srpske - 9. januar, a Predstavništvo organizuje prijem povodom Dana Republike svakog 28. februara, na dan kada je proglašenjem prvog Ustava Republike Srpske pravno zaokruženo njeno osnivanje - podsjetio je Cicović.

On je rekao da se tradicija ni ove godine neće prekidati, ali da će Dan Republike Srpske u Srbiji zbog pandemije biti obilježen u drugačijoj formi.

- Ove godine ćemo 28. februara, preko posebne onlajn platforme, ponovo okupiti najviše predstavnike Srbije i Republike Srpske, predstavnike diplomatskog kora, istaknute naučnike, umjetnike, akademike, senatore, generale i sve one kojima je Republika Srpska u srcu i uz direktan prenos svečanog programa iz studija proslaviti Dan Republike Srpske i dan kada je proglašen prvi Ustav Republike Srpske - najavio je Cicović.