latinica  ћирилица
09/01/2021 |  12:30 | Autor: SRNA

Vladika Sergije: Čuvajmo Republiku Srpsku

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije poručio je da treba čuvati Republiku Srpsku, koja će biti sve dok je Srba, jer samo oni koji pamte svoju prošlost mogu imati budućnost.
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org)

- Sjetimo li se naših predaka koji su vijekove proveli u tami ropskih noći, tek tada ćemo znati šta Republika Srpska istinski znači onima koji je vole. Znači im slobodu, mir, dostojanstvo, spokoj - rekao je vladika u besjedi objavljenoj na sajtu Eparhije povodom Dana Republike Srpske.

On je istakao da će Republika Srpska trajati sve dok je onih koji je poštuju.

- Mi Srbi znamo da smo svoj slobodarski duh, naslijeđen od predaka, utkali u želju za slobodom, a ime te slobode danas je Republika Srpska. Zato, pamteći Srpsku moramo pamtiti one koji su je stvorili, ne dajući vremenu da njihova svijetla imena prekrije zaborav. Kako budemo pamtili njih, tako neka i mi budemo zapamćeni - rekao je episkop Sergije.

Vladika je dodao da svako ponaosob svojim radom treba da čini da Republika Srpska bude bolja.

- Da je Republika Srpska stvorena da bi jednom nestala, ne bi za nju ginuli najbolji. Zato će Srpska trajati sve dok je onih koji je poštuju, a takvih će biti čak i onda kada u vječnost presele svi oni koji su je stvarali i bili svjedoci njenog rasta i trajanja - rekao je vladika.

On je dodao da je radost svake godine drugačija, ali je povod isti - rođendan Republike Srpske, njeno postojanje i krsna slava, te da će biti Srba sve dok je onih koji vole Srpsku.

- Dok volimo i čuvamo Srpsku, dotle će biti i nas u ovoj zemlji koju je natopila krv naših predaka. U njihovo i u ime onih koji će tek doći, učinimo je boljom, bogatijom, snažnijom i pravednijom, da bi nam vječno trajala, da bi u njoj slobodno i sa radošću živjeli potomci onih istih čiji smo slobodarski san već odsanjali - naveo je episkop bihaćko-petrovački.

Vladika je naglasio da Srpska nikada nije bila prijetnja nikome i ničemu, i niko ne treba da strahuje što ona postoji, pa je zato ne može uništiti mržnja drugih, već samo mogu oslabiti unutrašnje podjele.

- Kada god imamo različita mišljenja o mnogim pitanjima, nikada, ni na tren, nju ne dovodimo u pitanje, jer dok imamo Srpsku, imamo gdje i živjeti i stvarati, rađati se i umirati - zaključio je vladika Sergije.